Statsministern: ”Sverige kommer fortsätta stötta Ukraina”

Under tisdagsförmiddagen höll statsminister Magdalena Andersson (S) en pressträff efter beskedet om att Ryssland skickar trupper till utbrytarregionerna i östra Ukraina, i vilken hon öppnade med att kraftfullt fördöma Rysslands agerande.
– Agerandet hotar fred och säkerhet i Ukraina och hela regionen. Ansvaret för detta faller enbart på den ryska politiska ledningen, säger Magdalena Andersson. Senare under dagen höll även försvarsminister Peter Hultqvist (S), där han meddelade att Sverige kommer att delta i militärövningar i Östersjön.

ANNONS
|

På måndagskvällen förklarade Rysslands president Vladimir Putin utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga territorier. Bara timmar senare kom beskedet att Ryssland skickar ”fredsbevarande styrkor” till regionerna.

Efter beslutet meddelade EU att man under tisdagen ska besluta om ytterligare kraftfulla sanktioner mot Ryssland, någonting som även Magdalena Andersson påpekade under presskonferensen.

– Det finns ingen plats för intressesfärer i dagens Europa. Ukraina är ett självständigt land med rätten att göra sina egna vägval, som alla Europas länder. När den rätten kränks kommer det också mötas med ett tydligt europeiskt svar. Rysslands agerande kommer att möta kraftfulla reaktioner från EU och det internationella samfundet, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

”Inget direkt militärt hot mot Sverige”

Hon kallade också den ryska upptrappningen i regionen för ”ett tydligt brott mot folkrätten” och en ”tydlig kränkning av Ukrainas territoriella integritet”, men ville inte beskriva Rysslands agerande som en invasion.

På frågan om hur det senaste dygnets händelser har påverkat Sveriges säkerhetsläge svarar Andersson att det inte finns något direkt militärt hot mot Sverige.

– Försvaret gör en löpande anpassning efter hur säkerhetsläget ser ut och där har man varit tydlig i försvarsberedningen att man kan inte utesluta ett väpnat hot mot Sverige, säger hon och fortsätter:

– Men med det sagt, i dagsläget ser vi inget direkt militärt hot mot Sverige. Det är inte längs våra gränser det är ryska trupper.

”Dags för andra länder att också visa solidaritet”

Sverige har sedan tidigare ett ekonomiskt stöd till Ukraina, och under pressträffen meddelade statsministern att regeringen ska ha ett extrainsatt sammanträde för att besluta om ytterligare 20 miljoner kronor i stöd till Röda korsets arbete i Ukraina.

– Vi deltar också bland annat med sjukvårdspersonal och minröjning och tittar nu från svensk sida på vilka ytterligare åtgärder som vi kan vidta, säger Magdalena Andersson.

Under presskonferensen fick också statsministern en fråga om Sverige är beredda att ta emot eventuella flyktingar från Ukraina. Andersson påpekar då att Sverige under den förra flyktingkrisen tog ett betydligt större ansvar än andra EU-länder och att det därför är lämpligt att länder som inte tog samma ansvar den gången gör det nu.

ANNONS

– Sverige är ett av de länderna i Europa som ger mest stöd till Ukraina och vi kommer fortsätta stötta Ukraina på en lång rad olika sätt. Sverige kan inte varje gång vara det land som tar det absolut största ansvaret och det är dags för andra länder att kliva fram och också visa solidaritet, säger Andersson.

Sverige kommer att delta i militärövning

Under tisdagen höll även försvarsminister Peter Hultqvist en presskonferens från London efter att ha deltagit i ett möte med JEF-gruppen, där tio länder ingår.

Under pressträffen fördömde även han Rysslands agerande, och beskrev att ”den som bär ansvar för situationen är Vladimir Putin personligen”.

– Det här är en stor utmaning för den europeiska säkerhetsordningen, säger Peter Hultqvist.

Han meddelade dessutom att Sverige, tillsammans med bland annat Storbritannien och Danmark från JEF-samarbetet, kommer att delta i "preventiva militärövningar" i Östersjön.

– Vi tycker att det är rimligt att inom en inte allt för avlägsen framtid genomföra en övning. Det handlar om att markera nationernas rätt till suveränitet och frihet till navigation över Östersjön.

Statsminister Magdalena Andersson (S) under tisdagens pressträff med anledning av den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa.
Statsminister Magdalena Andersson (S) under tisdagens pressträff med anledning av den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa. Bild: Paul Wennerholm/TT

LÄS MER:Hårda ord från omvärlden mot Ryssland

LÄS MER:"Ryska styrkor på ukrainsk mark"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS