Statsminister Ulf Kristersson på plats i Kiev

Statsminister Ulf Kristersson (M) är på plats i Kiev för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Väl där utlovade han fortsatt stöd till landet, men kunde inte ge några raka besked om huruvida Sverige kan komma att skicka jaktplanet Gripen.
Senare under kvällen höll han en ny pressträff, i vilken han bland annat diskuterade ett eventuellt ukrainskt EU-inträde.

ANNONS

Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll på onsdagen en gemensam pressträff i Ukrainas huvudstad Kiev. Den svenske statsministern var där på ett oannonserat besök, som föregicks av mycket hemlighetsmakeri.

De båda ledarna satt under onsdagen i möte i presidentpalatset.

På den gemensamma pressträffen berättade Kristersson om Sveriges och EU:s stöd, i form av vapen och humanitär hjälp.

– Sammanlagt för EU handlar det om minst 67 miljarder euro, sade han om de militära bidragen.

– Dessa vapen bidrar stort till Ukrainas eldkraft.

När kommer Archer?

Kristersson lovar att Sverige kommer att fortsätta stötta Ukraina – ekonomiskt, politiskt och militärt. Senare i månaden tas beslut om ytterligare humanitärt stöd, uppger han under en gemensam pressträff i den ukrainska huvudstaden.

ANNONS

Statsministern underströk att leveranser är på gång, men på en fråga om när de omtalade Archersystemen skickas till Ukraina svarar han vagt.

– Det uppenbara svaret är så snart som möjligt. Vi pratar av uppenbara skäl aldrig om exakta datum. Det finns praktiska skäl till det också.

Gripen kräver ”internationellt samarbete”

Ulf Kristersson fick frågor om huruvida det kan bli aktuellt att leverera svenska jaktplan i form av Gripen.

– Vi utesluter ingenting, sa statsministern.

– Å andra sidan ser vi det som ett faktum att vi behöver internationellt samarbete för att gå vidare, fortsätter han – en signal om att ska beslut om stridsflyg fattas bör västmakter göra det tillsammans.

Zelenskyj talade om att situationen i Bachmut, som han beskrev som en fästning, var mycket svår.

Det är Ulf Kristerssons första besök i Ukraina som statsminister. Hans företrädare, Magdalena Andersson (S), besökte landet i somras.

Kristersson höll egen pressträff

Vid 18.20-tiden på onsdagen höll statsminister Ulf Kristersson en till pressträff, denna gång över länk och utan Volodomyr Zelenskyj.

Kristersson berättade att han under dagen besökt Borodyanka, för att bevittna förödelsen efter Rysslands invasion, samt att han talat med Ukrainas riksåklagare för att diskutera hur man ska kunna ställa de ansvariga till svars i framtiden.

ANNONS

Huvudpunkten var dock samtalen med Zelenskyj, bland annat om hur Ukraina kommer att bli den största biståndstagaren av svenska medel det kommande året. Däri ingår vapenleveranser, som Ukraina önskar ska levereras snabbt.

– Zelenskyj var givetvis mån om att detta skulle gå så fort som möjligt, säger Kristersson på presskonferensen.

Diskuterade Ukrainas EU-inträde

Statsministern berättar även att man talat om de ryska tillgångar som EU fryst, och hur de eventuellt kan komma att användas för att återuppbygga Ukraina efter kriget. Avslutningsvis besökte Kristersson ekonomistudenter i Kiev, och säger att han lämnat mötet med en hoppfull bild av framtiden.

– Min sammantagna bild är en väldig beslutsamhet, både i det militära och det civila livet. Ukraina ska vinna detta, och den känslan är väldigt hoppfull, avslutar Kristersson pressträffen med.

Under frågestunden med reportrar låg fokus på Ukrainas eventuella, framtida EU-medlemskap. När ett sådant medlemskap skulle aktualiseras kan han inte svara på, men han säger att EU under Sveriges ordförandeskap kommer att visa en framåtanda i frågan.

– Vi får inte underskatta hur mycket det betyder för det ukrainska folket att veta att Europa inte bara i ord, utan också i handling, välkomnar det land som ska träda fram efter det här förfärliga kriget.

ANNONS

LÄS MER:Ryssland hävdar avancemang i Ukraina

LÄS MER:Sverige tar plats i tyska luftskyddsplaner

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS