Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

The Krechba gas plant ligger i den algeriska öknen, ungefär 1200 kilometer söder om huvudstaden Alger.

Statoil beskjutet med raketer

Statoils anläggning i Algeriet besköts med raketer på fredagsmorgonen. Tre norrmän är satta i säkerhet, rapporterar vg.no.

Statoil skriver i ett pressmeddelande att deras anläggning i Krechba i Algeriet, har träffats av sprängämnen avfyrade på avstånd. Företaget har varit i kontakt med sina tre anställda på plats och samtliga uppges vara oskadda och i säkerhet.

Gasanläggningen, the Krechba gas plant, ligger i öknen och drivs av Statoil tillsammans med brittiska BP och algeriska Sonatrach, skriver norska vg.no som var först med att rapportera om detta.

Norska utrikesdepartementet bekräftar attacken.

– Det vi vet är att säkerhetspersonal i Algeriet nu har kontroll över anläggningen. Vi har en nära dialog Statoil om detta. I övrigt hänvisar vi till Statoil för ytterligare detaljer, säger UD:s presstalesman Ane Haavard Dotter Lunde till tidningen.

Den algeriska tidningen algerie-focus.com skriver att minst tre raketer avfyrades och att en terroristgrupp ska ligga bakom. Enligt tidningen ska den algeriska armén ingripit och lyckats hindra terroristgruppen från att ta sig in i anläggningen.

Om uppgifterna stämmer har man lyckats avvärja en katastrof av det slag som inträffade i januari 2013 då islamistiska terrorister angrepp gasanläggningen In Amenas i östra Algeriet. Den gången hölls flera hundra personer som gisslan och 38 personer dödades.

Läs mer här: Stormning i Algeriet

På gasanläggningen i Krechba jobbar hundratalet personer varav tre norrmänn. På fredagen runt lunchtid hade inga dödsfall rapporterats, enligt algerie-focus.com.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.