Ukrainska soldater följer en drönarsändning i en underjordisk ledningsstation i Bachmut. Nu vill Starlinktillverkaren Space-x stoppa Ukraina från att använda internettjänsten till att styra drönare.
Ukrainska soldater följer en drönarsändning i en underjordisk ledningsstation i Bachmut. Nu vill Starlinktillverkaren Space-x stoppa Ukraina från att använda internettjänsten till att styra drönare. Bild: Libkos

Starlink vill inte användas för ukrainska drönare

Den privata satellitinternettjänsten Starlink vill hindra Ukraina från att använda deras system för att koordinera drönarattacker i kriget.
– Det var aldrig tänkt att sättas in som vapen, säger tillverkaren Space-x:s vd Gwynne Shotwell.

ANNONS
|

Elon Musks internettjänst Starlink har sedan våren 2022 försett Ukraina med flera tusen terminaler för att ansluta till satellitnätverket. Med hjälp av dem fick Ukraina tillgång till snabbt internet i stora delar av landet.

Även den ukrainska militären använder terminalerna, som dels finansierats av Starlink själva och dels stater som USA och Frankrike. Landet har med framgång attackerat ryska trupper med drönare, som styrs med hjälp av Starlink.

Nu har företaget vidtagit åtgärder för att stoppa det.

– Det var aldrig tänkt att sättas in som vapen, men ukrainarna har använt det på sätt som vi inte avsåg och som inte var del av något avtal, säger Gwynne Shotwell, vd för tillverkaren Space-x enligt Reuters.

ANNONS

Avsett för humanitära syften

Enligt Shotwell var Starlinkleveranserna till Ukraina menade att användas i humanitära syften, som att förse sjukhus, banker och familjer som drabbats av invasionen med internet. Att militären använder Starlink för kommunikation ”är okej”, säger Shotwell, men tanken var aldrig att det skulle användas ”offensivt”.

– Det finns saker vi kan göra, och saker som vi har gjort, för att begränsa deras möjligheter till det, säger hon.

Vilka åtgärder det handlar om avslöjade hon inte.

LÄS MER:Elon Musks 2022 – hjälteglorian på sned

LÄS MER:Dmytro Zjluktenko – mannen bakom julhälsningarna på granater i Ukraina

LÄS MER:Musk: Fortsätter betala för Ukrainasatelliter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS