Uzbekistans förre president Islam Karimov – som gjorde sig känd för att förfölja och fängsla religiösa grupper i landet – förs till sista vilan, september 2016. Arkivbild.
Uzbekistans förre president Islam Karimov – som gjorde sig känd för att förfölja och fängsla religiösa grupper i landet – förs till sista vilan, september 2016. Arkivbild.

Starkt stöd för extremism i Uzbekistan

29-åringen som utförde dådet i New York är från Uzbekistan – liksom flera andra terrorister. Forskning visar att en ovanligt stor andel av landets muslimer bekänner sig till extrema tolkningar av islam.

ANNONS
|

Uzbekistan har pekats ut som en grogrund för våldsbejakande extremism. Från Uzbekistan kommer exempelvis också Rakhmat Akilov som utförde dådet på Drottninggatan i Stockholm i april.

Hårdför diktatur, en korrupt statsapparat, politisk och religiös förföljelse och utbredd fattigdom har målats upp som ett recept för hur terrorister blir till.

"Handlar om ideologin"

Samtidigt invänder terrorexperten Hans Brun att svaret kanske inte står att finna i Uzbekistan som nation.

- Jag tror inte alls att det är det här landet som är infallsvinkeln. Det handlar snarare om ideologin.

ANNONS

En undersökning från 2013 genomförd av den amerikanska tankesmedjan Pew Research Center visar att det i landets östra delar finns människor som bekänner sig till extrema tolkningar av islam. Av alla forna sovjetstater är stödet för sharia störst i grannlandet Kirgizistan, där en tredjedel av landets befolkning vill den religiösa lagen som rådande. Där sade sig också 10 procent av den muslimska befolkningen rättfärdiga självmordsbomber i islams namn.

- Man fick inte lov att ställa frågan i Uzibekistan, men kulturen i landets östra delar är den samma som i Kirgizistan, och det finns skäl att anta att samma inställning också råder där, säger Uzbekistankännaren Torgny Hinnemo.

Samtidigt är 10 procent en förhållandevis liten andel jämfört med andra länder. I Afghanistan säger sig 39 procent av landets muslimer kunna rättfärdiga självmordsbomning, i Egypten 29 procent och i Bangladesh 26 procent.

Låg rankning

Men sett till antal invånare som rest till Syrien eller Irak för att ansluta till jihadistisk väpnad kamp kommer landet på tionde plats i en rankning över länder där majoritetsreligionen är islam, enligt siffror från 2015 framtagna av den globala tankesmedjan Institute for economics and peace.

ANNONS

Listan toppas av länder som Tunisien, Saudiarabien, Jordanien och Marocko. Även kristna länder som Ryssland och Frankrike placerar sig med goda marginaler före Uzbekistan.

- Tittar man på de siffrorna så har Uzbekistan inte haft så anmärkningsvärt många som anslutit. I förhållande till Sverige har det inte haft fler per capita, säger Torgny Hinnemo.

Historiskt isolerat

Landets östra delar ligger isolerat i en dalgång och har historiskt sett varit religöst styrda. Det har varit i moskéerna som det offentliga samtalet förts och från regeringshåll har man fruktat religionens makt. I modern tid har man försökt knyta samman regionen med landets järnvägsnät. Men området har ändå hamnat i ekonomiska problem, vilket banat väg för socialt missnöje.

- Vissa religiösa nätverk har då kunnat arbeta i det fördolda, och har fått viss beundran i den delen av Uzbekistan, säger Torgny Hinnemo.

ANNONS

Men i Samarkand, den del av landet där Rakhmat Akilov kommer ifrån, finns inte den traditionen.

- Man ska vara försiktig med att säga att de här tolkningarna av islam gäller generellt för landet. Terrorister från Uzbekistan har naturligtvis en bakgrund som liknar terrorister från andra stater.

TT

Fakta: Antal krigsresenärer från islamiska länder

1. Tunisien 5000

2. Saudiarabien 2500

3. Jordanien 2000

4. Marocko 1500

5. Turkiet 1400

6. Libanon 900

7. Egypten 600

8. Libyen 600

9. Pakistan 500

10. Uzbekistan 500

Källa: Global terrorism index report 2015

ANNONS