Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människor demonstrerade mot rasism och fascism i Finland på lördagen. I Helsingfors gick demonstrationståget till Senatstorget, där förra presidenten Tarja Halonen höll tal.

Stark reaktion mot våldsextremism

Helsingfors, Tammerfors, Jyväskylä, Kuopio, Uleåborg och Joensuu – tusentals finländare deltog i manifestationer mot högerextremism på lördagen. Regeringen ska nu ändra lagar och praxis som rör extremrörelser.

Störst var uppslutningen i Helsingfors där omkring 15 000 personer demonstrerade. Motreaktionerna i Finland har förstärkts ännu mer sedan en 28-årig man avled tidigare den här månaden i sviterna efter att ha blivit misshandlad, då han sade ifrån när han passerade ett möte som högerextremister höll.

En man från Finska motståndsrörelsen är gripen för misshandel och grovt vållande till annans död.

I Helsingfors hade arrangörerna laddat med 140 kilo visselpipor för att ge deltagarna möjlighet att "blåsa av spelet". Det associerar till parollen på finska: "Peli poikki". På svenska används parollen "Nu räcker det".

Statsminister Juha Sipilä (C), som deltog i demonstrationen i Kuopio, säger att regeringen –på måndag kommer att informera om besluten som ska begränsa våldsbejakande extremisters handlingsfrihet.

Sipilä säger också att den högsta politiska ledningen i framtiden kommer att få löpande information i fall som kan påverka medborgarnas trygghetskänsla. Den uppmärksammade dödsmisshandeln i Helsingfors har lett fram till förändringarna.