Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En grupp järnvägsarbetare demonstrerar mot president Emmanuel Macron utanför järnvägsstationen i Strasbourg.

Stabilt stöd för Macron trots protester

Vissa strejkar och protesterar. Andra jublar än. Efter ett år som president funderar fransmännen fortfarande på om Emmanuel Macron är fågel eller fisk. Men skulle det hållas val igen skulle hans seger antagligen bli lika klar som i fjol.

Värmebölja råder i Strasbourg, precis som under de där dagarna i juni 2017 då förre ekonomiministern Emmanuel Macron säkrade sig en total majoritet i det franska parlamentet efter segern i presidentvalet mot Nationella frontens Marine Le Pen.

Vid juridiska fakulteten på Strasbourgs universitet är det också hett. När TT kommer på besök är institutionen blockerad, som en av följd av landsomfattande protester mot Macrons politik från missnöjda studentorganisationer.

- Han säger sig vilja starta om ekonomin, men sänker bara skatten för de rika, fnyser studenten Nawel.

"Ständiga förändringar"

Men alla håller inte med.

- Överlag är jag mer positivt än negativt inställd. Han har genomfört en rad förenklingar. Fast samtidigt är vi i något sorts tillstånd av ständiga förändringar, vilket gör både arbetsgivare och arbetstagare osäkra, säger studiekollegan Thomas.

I TT:s lilla mini-enkät i solskenet får Macron stöd av två av sex tillfrågade studenter. Det är ungefär lika många som i en mätning från opinionsinstitutet Ifop, där 33–36 procent säger att de skulle rösta på Macron i en första valomgång, om det hölls ett nytt presidentval redan i dag.

Det är faktiskt runt 10 procentenheter mer än i valet i fjol, trots att motståndarna gärna påpekar att bara 44 procent av fransmännen tycker att presidenten gör ett bra jobb. Det stödet har å andra sidan varit ganska stabilt ändå sedan han tillträdde som president.

"Översittarfasoner"

Även bland Parisbor är bilden delad. Claudine, som inte vill utge sitt riktiga namn eftersom hon i sitt yrke inte bör uttrycka sig politiskt,är en av dem som röstade för Macron men känner sig besviken över vad hon beskriver som hans översittarfasoner.

- Till en början var jag hoppfull, men hans beteende irriterar mig. Han kör igenom sina reformer utan att de går till röstning i parlamentet, och han känns väldigt långt ifrån folket. Det är som om han inte tycker han behöver ha kontakt med oss. Det är han som vet bäst, säger hon.

"Han är ärlig"

Marknadsdirektör Louis de Fouchier tillhör presidentens La République En Marche-parti och beskriver sig själv som ett av Macrons ”superfans”.

- Reformer är aldrig populära och sanningar gör ont. Ibland kanske det kostar honom, men han vågar och han är ärlig! Det han gör nu har Frankrike behövt i över 30 år. Jag trodde aldrig jag skulle få se något sådant här under min livstid, säger han.