Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg väcker uppmärksamhet med kontroversiella uttalanden. Arkivbild.

Støjberg ifrågasatt efter pizzeriautspel

Den danska utlännings- och integrationsministern Inger Støjberg skapar åter debatt. Denna gång genom att uppmana danskarna att varsla myndigheterna om möjlig olovlig invandring om de lokala pizzabagarna inte snackar danska.

Det är andra gången på ett par veckor som Støjberg, som representerar högerliberala Venstre, får folk att höja ögonbrynen. Senast firade ministern att hon åstadkommit 50 åtstramningar i invandrings- och asylpolitiken med tårta – dekorerad med talet 50.

Nu uppmanar hon i danska TV 2 danskarna att ange personer som inte talar danska. Andra partier har reagerat, däribland invandringskritiska Dansk folkeparti.

- Man ska inte säga att det är befolkningens ansvar. Om man ser något olagligt så ska man givetvis anmäla det. Men på Christiansborg (parlamentet) ska vi först och främst diskutera hur vi politiskt kan göra något åt det, säger DF:s invandringspolitiske talesman Martin Henriksen enligt Ritzau.

Andra partier – Liberal alliance, Radikale och Socialistisk folkeparti, anser att Støjberg uppmuntrar till ett angiverisamhälle som de tar avstånd från.

Ute i landet tas uppmaningen om att höra av sig på allvar. Ett Twitter-meddelande lyder:

"Hos Pizza Nova i Lyngby får man spröda pizzabottnar. I synnerhet nr 45 med mascarpone, kyckling och getost förtjänar fem pizzabitar".