Största skogsbränderna på över 50 år rasar i Finland

Ett ungefär 300 hektar stort område brinner i finska landskapet Norra Österbotten, rapporterar Yle. Det är de största skogsbränderna som drabbat landet sedan 1970-talet.

ANNONS

Det brandhärjade området i Kalajoki i Norra Österbotten är ungefär 300 hektar stort. Skogsbränderna är de största i Finland sedan 1970-talet och den tilltagande vinden ökar risken för spridning.

Omkring 250 personer arbetar med att bekämpa elden. Finska räddningsverket säger att brandmännen hotas av självfällande träd vars rotsystem brunnit upp.

LÄS MER:Regnkaos längs Västkusten

LÄS MER:Fyra döda i bränder nära turkiska turistorter

Under torsdagen sade Jarmo Haapanen, som leder till släckningsarbetet, till nyhetsbyrån STT att de fysiska resurserna som krävs är extrema. På grund av personalbrist måste räddningsarbetare arbeta dygnslånga skift och fyra har hittills skadats lindrigt i samband med arbetet.

Ett räddningsteam på 17 personer har skickats från Egentliga Finlands räddningsverk för att hjälpa till med brandbekämpningen.

ANNONS

Varningsmeddelande på svenska fick motsatt innebörd

Under onsdagen skickade räddningsmyndigheterna ut ett felaktigt varningsmeddelande till allmänheten, skriver Hufvudstadsbladet.

På finska löd en rad "Alueella liikkumista pyydetään välttämään", som på svenska har den ungefärliga betydelsen: "Vänligen undvik att röra er i området". Den svenska översättningen löd dock: "Snälla flytta runt i området".

LÄS MER:MSB: Ytterligare helikoptrar i brandberedskap

Räddningsledaren Jarmo Haapanen beklagar misstaget.

– Det är tyvärr här hos oss som det har gått fel, antagligen på grund av brådska. Något ord har säkert fallit bort i misstag, vilket förstås är beklagligt. Vi ska sätta i gång med att få ut en rättelse, sade han till Hufvudstadsbladet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS