Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/10

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Största bränderna i Kaliforniens historia

Hittills har lågorna dragit fram över ett område på 115 000 hektar, vilket motsvarar nästan hela Los Angeles yta.

De två bränderna som kallas Mendocino Complex har spridit sig så snabbt att de har gått ihop och nu utgör den största terrängbranden i Kaliforniens kända historia, meddelar myndigheten Calfire.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hittills har lågorna dragit fram över ett område på 115 000 hektar, vilket motsvarar nästan hela Los Angeles. Men det är inte den enda branden som rasar i delstaten – just nu bekämpar över 14 000 brandmän bränder i Kalifornien.

Den är dock bara en av åtta skog- och markbränder som plågar delstaten. Carrbranden som bröt ut i slutet av juli rasar fortfarande och har förvandlat 66 000 hektar till aska. Sju personer dog i den branden.

Bränderna som härjar norr om San Francisco har hittills totalförstört 75 hus. Och spridningen fortsätter – elden är bara till mindre delar begränsad av brandbekämparna. Man räknar på att runt 30 procent av branden är begränsad.

Räknar med fler bränder

Scott Stephens, brandforskare på universitetet Berkley, säger till Mercury News att årets katastrofala bränder beror på död, torr vegetation som ligger kvar ute i naturen efter fem års torka. Fler människor dessutom flyttat ut i obebyggda delar av Kalifornien och temperaturerna har höjts av klimatförändringarna.

– Jag ser inte mycket som tyder på att vi kommer ha färre stora bränder framöver, säger han.

Rekordet för den största branden i Kalifornien är mindre än ett år gammalt – den så kallade Thomasbranden i slutet av 2017 härjade över 114 000 hektar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.