Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Stöldkupp mot tyskt museum – här är föremålen som stals

Under natten till måndag slog tjuvarna till mot det tyska slottets skattkammare. Målet– en av Europas största skattsamlingar.
Det exakta värdet på det som stals är fortfarande okänt, men det ska röra sig om flera miljarder kronor. Bytet inkluderade bland annat flera diamantsmycken och ett pärlhalsband.

Det var under måndagsmorgonen som ett okänt antal gärningsmän slog till mot skattkammaren i ett tyskt renässansslott i Dresdens innerstad. Målet var museets juvelavdelning och bytet ett stort antal diamanter och smycken med ett uppskattat värde på på flera miljarder.

På övervakningsbilder från kuppen syns två personer. Men den tyska polisen utesluter inte fler gärningsmän och i ett pressmeddelande skriver det att en särskild kommission med ett tjugotal poliser har upprättats för att lösa fallet.

Läs också: Konstverk värt 600 000 stulet i Göteborg

Kuppen tog bara några minuter och tjuvarna ska sedan ha flytt brottsplatsen i en Audi A6. En identisk bil ska ha senare påträffats utbränd på en parkeringsplats i närheten.

Inte första gången skatterna blivit stulna

Skattsamlingen, som skapades under 1700-talet, har varit med om mycket. Trots att de förblev oskadda under de allierades bombningar under andra världskriget, stals det senare av Sovjetunionens röda arme. Skatten fördes senare tillbaka till dåvarande Östtyskland under 1950-talet. Reuters skriver att museets direktör Dirk Syndram beskrivit de stulna artefakternas kulturella värde som "ovärderligt"

Antikrundans expert på just smycken, Jan Ribbhagen, besökte museet senast förra året. Han säger att de var en väldig tur att samlingens dyraste artefakt, den gröna diamanten, just nu är utlånad till ett annat museum.

Jan Ribbhagen vid en värdering i SVT:s "Antikrundan". Bild: Fredrik Sandberg / TT
Jan Ribbhagen vid en värdering i SVT:s "Antikrundan". Bild: Fredrik Sandberg / TT

– Han som skapade samlingen, August den starke, han var en riktig storsamlare! Han pausade ett helt krig för att kunna ha råd att köpa den där.

Ribbhagen tror inte att diamanterna som stals kommer återfinnas.

– Det kommer aldrig fram, aldrig i livet. Detta var så proffsigt gjort. Vi pratar om jättestora diamanter, stora som tumnaglar. De kommer att slipas om och aldrig hittas igen.

Stockholmspolisens godsspanare Jan-Åke Törnhage. Bild: Privat
Stockholmspolisens godsspanare Jan-Åke Törnhage. Bild: Privat

Kan plockas isär för kunna säljas vidare

Kriminalinspektören och godsspanaren Jan-Åke Törnhage, från Stockholmspolisen, har letat stöldgods i över 30 år. Han säger att farhågorna om att de tyska juvelerna kan förstöras mycket väl kan bli sanna.

– Att det kommer plockas isär låter troligt, detta låter som ett rent beställningsjobb, säger han.

Samtidigt som detta kan göra bytet lättare att sälja, så skulle förstörandet av föremålen kunna resultera i en stor värdesänkning.

– Då försvinner ju det kulturhistoriskt värde. Allt som är kvar då är ju det materiella.

Så tjuvarna kan försöka sälja föremålen hela?

– Det är om någon har beställt kuppen, men den chansen är nog inte så stor. Men vid kupper som den här så har man en bestämd plan på hur man ska gå tillväga efteråt.

Övervakningsbild från kuppen.
Övervakningsbild från kuppen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.