Demonstration i Köpenhamn augusti 2018 mot det då nyligen införda så kallade burkaförbudet. Arkivbild.
Demonstration i Köpenhamn augusti 2018 mot det då nyligen införda så kallade burkaförbudet. Arkivbild. Bild: Martin Sylvest/Ritzau/AP

Stödpartier vill få bort danskt burkaförbud

ANNONS

Under det första året med burkaförbud i Danmark har 39 personer delgivits misstanke om att ha brutit mot den nya lagen. Nu kräver den danska S-regeringens stödpartier att förbudet ska avskaffas.

Socialdemokraterna var med och röstade igenom förbudet, som även Dansk Folkeparti, Venstre och Det Konservative Folkeparti, var för.

Nya siffror från Rigspolitiet, som nyhetsbyrån Ritzau tagit del av, visar att totalt 39 personer har delgivits misstanke. I 22 av dessa fall var det personer som burit burka eller niqab, medan övriga 17 gällde andra typer av huvudbonader som använts på ett sådant sätt att ansiktet täcktes.

Mads Fugleder, talesperson i integrationsfrågor för det tidigare regeringspartiet Venstre, anser att förbudet sänt en viktig signal.

ANNONS

-Man en sänder en signal om hur vi anser att man ska behandla kvinnor i Danmark, säger han.

Radikale Venstres integrationspolitiska talesperson, Katrine Robsøe, dömer ut förbudet som "ett skolexempel på symbolpolitik".

Även Enhedslisten, som liksom Radikale Venstre är ett stödparti till S-regeringen, vill att förbudet avskaffas.

ANNONS