Stärkt säkerhet vid jättefestival i Sydney

Säkerheten har stärkts i den australiska storstaden Sydney efter Manchesterdådet, särskilt i trängseln på den stora kulturfestivalen Vivid som dragit i gång i helgen.

ANNONS
|

Över 2,5 miljoner personer väntas till de 90 ljud- och ljusinstallationer som placerats ut i centrala Sydney under den tre veckor långa nattfestivalen, med mest fokus på det ljusspel som projiceras på det annars vita operahuset.

Det är en av Australiens största händelser och polisen har lovat att synas både på gatorna, vattnet och i luften i spåren av det blodiga terrordådet i Storbritannien.

Polisen i delstaten New South Wales understryker att inget hot riktats direkt mot festivalen, men säger till medier att man ska ha hög synlighet och har satt in extra poliser för att kunna patrullera med bombhundar.

ANNONS

- Vi är väldigt, väldigt säkra på att vi kommer att ha tillräckligt med resurser, säger Mick Fitzgerald vid NSW-polisen på en pressträff.

Under kulturfestivalen anordnas också mängder av stora konserter med internationella akter som Fleet Foxes.

- Turister, liksom alla lokalbor, kan vara otroligt säkra på att alla möjliga resurser har satsats på deras säkerhet, säger en av delstatens ministrar, Adam Marshall.

Australiska myndigheter säger att man förhindrat tolv terroristattacker i landet sedan 2014 och 61 personer har ställts inför rätta, skriver AFP.

TT

Fakta: Festivalen Vivid

Vivid Sydney 2017 arrangeras mellan 26 maj och 17 juni, och beskrivs som en festival där "konst, teknik och musik möts". Förutom ljus- och konstinstallationer och konserter arrangeras ekonomiska seminarier med fokus på innovation och ny teknik.

Sydney är den folkrikaste staden i Australien med cirka fem miljoner invånare och huvudstad i delstaten New South Wales.

ANNONS