Stängslet stoppar inte våg av flyktingar

ANNONS
|

Hittills i år har 160000 flyktingar kommit via Balkan till Ungern för att sedan resa vidare. Ungerns regering försöker hejda flyktingströmmen.

–Båten är full, sade regeringens talesman Zoltan Kovacs i juni. Han har också sagt att stängslet mot Serbien skyddar EU:s yttre gräns, inte bara Ungerns.

2010 vann högerpartiet Fidesz en storseger i valet efter flera års korrumperat vänsterstyre. Med en kraftig majoritet i parlamentet hade partiet frihet att ändra konstitutionen och andra lagar.

–Fidesz har nu kontroll över författningsdomstolen och införde ett statligt medieråd. Ungern har rasat på pressfrihetsindex, säger GP:s tidigare kulturchef Gabriel Byström, nu kanalchef för P4 Skaraborg, som skrivit boken Tystnadens triumf om Ungern.

ANNONS

Valsystemet har också ändrats så att Fidesz i princip inte kunde förlora fjolårets val, där högerextrema Jobbik blev tredje största parti.

Sedan dess har Jobbik vuxit sig ännu starkare i opinionen. Enligt en färsk undersökning anser 66 procent av ungrarna att flyktingarna hotar landet.

–Fidesz politik kan ses i ljuset av att man försöker mota fascisterna genom att göra deras frågor till sina, anser Byström som också påpekar att den gamla kommunistdiktaturen inte har några djupa demokratiska traditioner.

Premiärminister Viktor Orban sade i somras att immigrationen hotar den europeiska civilisationen. Regeringen har skickat en enkät till medborgarna med ledande frågor som kopplade invandring till terrorism och ställde immigranter mot ungrare.

–Om man frågar om pengarna ska gå till barn och pensionärer eller till invandrare vet man på förhand vad svaret blir, påpekar Byström.

Det 175 kilometer långa taggtrådsstängslet mot Serbien hindrar inte flyktingar från att ta sig över, under eller igenom det. Enbart på tisdagen korsade 2284 människor gränsen varav 353 barn, enligt AFP.

ANNONS

Stängslet ska nu kompletteras med en mur. 3000 poliser posterades ut i måndags och nästa vecka kan parlamentet besluta om att förstärka bevakningen med styrkor ur armén.

–Man kan spekulera, men det är möjligt att man vill sprida bilden av Ungern som ett land flyktingar bör undvika, säger Gabriel Byström.

–Ungern har nog med sina egna problem och vill inte vara ett transitland.

ANNONS