Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Facebook stäms i USA i spåren av skandalen kring Cambridge Analytica. Arkivbild.

Stämning och nya avslöjanden tynger Facebook

Facebook har stämts i en federal domstol i USA för att ha kränkt användarnas integritet, i spåren av skandalen kring Cambridge Analytica. Samtidigt kommer nya avslöjanden om hur företaget delat med sig av användares personliga information.

Facebook medgav tidigare i år att information från 87 miljoner användare samlats in och delats med det brittiska konsultföretaget Cambridge Analytica.

Stämningen har lämnats in av den högste åklagaren i District of Columbia, som omfattar huvudstaden Washington. Åklagaren Karl Racine säger att Facebook inte lyckats skydda användarnas privata information och vilselett dem angående vilka som fått tillgång till uppgifterna.

Facebook kommenterar att bolaget tagit del av stämningen och ser fram mot "fortsatta diskussioner med delstatsåklagare i DC och på andra platser".

Ytterligare minst sex delstater har inlett liknande granskningar av det sociala medieföretagets integritetsskydd.

På tisdagen publicerade tidningen The New York Times nya besvärande uppgifter om att runt 150 företag, bland dem Amazon, Microsoft, Netflix och Spotify, fått ta del av Facebookanvändares personliga uppgifter. Bland information som Facebook delat med sig av finns vänlistor och privata meddelanden.

Facebooks aktiekurs sjönk med 7,2 procent.