Sju ledamöter i oppositionspartiet Labour, däribland Chuka Umunna (i talarstolen) hoppar av och bildar en egen partigrupp i det brittiska underhuset.
Sju ledamöter i oppositionspartiet Labour, däribland Chuka Umunna (i talarstolen) hoppar av och bildar en egen partigrupp i det brittiska underhuset.

Spricka i Labour ger nytt drama kring brexit

Mitt i ett allt osäkrare brexitläge skakas oppositionspartiet Labour av tunga avhopp. Storbritanniens regering försöker samtidigt hitta juridiska finesser för att övertyga parlamentet om ett ja till utträdelseavtalet med EU.

ANNONS
|

Raka ord och inga visor framförs av sju rejält missbelåtna tidigare Labour-parlamentariker på en presskonferens i London på måndagen.

- Jag mår illa av att partiet nu är ett rasistiskt och antisemitiskt parti. Jag är rasande över att Labourledningen underlättar brexit, säger Mike Gapes, som varit medlem i partiet sedan slutet av 1960-talet.

- Vi uppmanar andra som delar våra politiska värderingar att ansluta sig till oss, säger Chuka Umunna, som varit en de Labourledamöter som hårdast kampanjat för en ny folkomröstning och att Storbritannien ska stanna i EU.

ANNONS

Antisemitism

Utöver oenigheten om brexit har Labour den senaste tiden skakats hårt av diskussioner om utbredd antisemitism. Judiska parlamentsledamoten Luciana Berger har länge påtalat problemet – vilket i sin tur anses ha bidragit till att hon hotats med en förtroendeomröstning i sin lokalavdelning.

Nu är hon en av avhopparna.

- Nu lämnar jag bakom mig en kultur av mobbning och hot. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med kollegor som respekterar varandra, säger Berger enligt tidningen The Guardian.

Samtal i Bryssel

Sprickan inom Labour skapar ytterligare fragmentisering av det brittiska parlamentet i ett läge när oenigheten redan är enorm kring framför allt brexit.

Även premiärminister Theresa May är internt pressad. Enligt The Guardian har fyra av hennes ministrar, med arbetsmarknadsminister Amber Rudd i spetsen, i ett möte med May på måndagen krävt att hon slutar använda sig av ett utträde utan avtal med EU som förhandlingsbricka.

Mays brexitminister Stephen Barclay och justitiekansler Geoffrey Cox har under tiden träffat EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

"Positivt möte", lyder Barclays omdöme efteråt, enligt Reuters, då han också meddelar att herrarna ska mötas igen under veckan.

ANNONS

Även May själv kommer till Bryssel för att på onsdag träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Honda lägger ner?

Även ekonomiskt råder stor ovisshet kring brexit. Till råga på allt väntas dessutom den japanska biltillverkaren Honda på tisdagen meddela att man år 2022 lägger ner sin fabrik i Swindon i sydvästra England med över 3000 anställda.

- Det är inte brexitrelaterat, utan kopplat till den globala utvecklingen. De försöker samla sin produktion till Japan, säger lokale parlamentsledamoten Justin Tomlinson till Reuters.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Avhoppet hos Labour

I det senaste parlamentsvalet 2017 fick Labour in 262 ledamöter i det brittiska underhuset. Nu återstår 249 sedan ett antal ledamöter av olika skäl stängts av, medan sju stycken valt att hoppa och bilda en egen oberoende partigrupp.

De sju är Luciana Berger, Chuka Umunna, Chris Leslie, Mike Gapes, Gavin Shuker, Angela Smith och Ann Coffey. Vid ett liknande avhopp på 1980-talet lämnade fyra ledamöter partiet för att i stället starta Socialdemokratiska partiet, som senare kom att gå upp i det som nu heter Liberaldemokraterna.

Partiledaren Jeremy Corbyn säger sig i ett uttalande vara "besviken" över avhoppet. "Nu mer än någonsin är det dags att samla folk för att bygga en bättre framtid för oss alla", skriver Corbyn.

Andra partiföreträdare är skarpare i tonen och manar avhopparna att sätta sina parlamentsplatser på spel i fyllnadsval.

Fakta: Tunga datum i brexitkalendern

Här är de närmaste veckornas viktiga brexitdatum:

• 18 februari: Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay och justitiekanslern Geoffrey Cox träffar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i Bryssel.

• 20 februari: Premiärminister Theresa May väntas till EU-kommissionen i Bryssel.

• 21 februari: Brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn träffar EU-ledare i Bryssel.

• 24-25 februari: EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte för första gången under 2019, för att träffa Arabförbundets ledare i Sharm el-Sheikh i Egypten.

• Senast 27 februari: Ännu en brexitdebatt i parlamentet, med omröstningsmöjlighet.

• 11-14 mars: Planerat datum för EU-parlamentets godkännande av ett eventuellt utträdesavtal med Storbritannien.

• 21-22 mars: Årets första ordinarie EU-toppmöte i Bryssel.

• 29 mars: Storbritannien ska lämna EU.

ANNONS