Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fyrspråkige Adul Sam-on hyllas i Thailand för sina engelskkunskaper. Arkivbild.

Språkbegåvad vänsterytter ny nationalhjälte

Den 14-årige Adul Sam-on, en av de thailändska pojkarna som är inspärrade i Tham Luang-grottan, har redan hunnit bli hjälte för miljontals thailändare tack vare sina språkkunskaper. Det var den fyrspråkige tonåringen, som spelar på vänsterkanten i sitt fotbollslag, som först tog kontakt med räddningsdykarna.

När Adul Sam-on och hans lagkamrater såg ljuset från räddningsdykarnas lampor i måndags trodde pojkarna, som vid det laget inte var medvetna om att deras nödsituation orsakat rubriker över hela världen, att de träffat på ett par hobbyäventyrare.

Adul, som talar thailändska, mandarin, burmesiska och engelska, frågade dykarna vilken dag det var och berättade att han och hans vänner var hungriga. Hans lagkamrater, vars engelska ordförråd är mer begränsat, skanderade "äta, äta, äta" varpå Adul betryggade dem om att budskapet var framfört, skriver The Guardian.

Den språkkunnige fotbollsspelaren hyllas nu i Thailand, där mindre än en tredjedel av befolkningen talar flytande engelska.

Enligt lokala medier har 14-åringen lärt sig engelska genom sin lokala kyrka. De övriga språken talar han tack vare att hans familj bor i Shanstaten i östra Myanmar, strax bortom den thailändska gränsen. Liksom många andra elever i thailändska Mae Sai pendlar Adul Sam-on till skolan.