Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Angela Merkel. Arkivbild.

Splittring i Turkiet oroar EU-länder

Den turkiska folkomröstningen har blottlagt djupa sprickor i landet som regeringen nu måste göra sitt yttersta för att hela. Uppmaningen kommer från Berlin. Frankrike och Tyskland varnar också för att president Erdogans utspel om dödsstraff kan kullkasta förhandlingarna om EU-medlemskap.

"Resultatet av omröstningen visar att Turkiet är djupt splittrat. Det innebär ett stort ansvar för den turkiska regeringen. Vi väntar oss att den turkiska regeringen nu försöker få i gång en respektfull dialog med alla politiska och sociala krafter i Turkiet", skriver Tysklands förbundskansler Angela Merkel och utrikesminister Sigmar Gabriel i ett uttalande, som publiceras på det tyska utrikesdepartementets Twitterkonto.

Att drygt 51 procent av det turkiska folket röstade för den nya föreslagna grundlagen innebär att president Recep Tayyip Erdogans makt kraftigt utökas.

"Europeiska dröm över"

I sitt segertal pratade Erdogan om att återinföra dödsstraff i Turkiet, något som Gabriel beskriver som "liktydigt med slutet på den europeiska drömmen" och spiken i kistan i förhandlingarna om EU-medlemskap.

Även Frankrike varnar för att dödsstraffet går tvärt emot de europeiska värderingarna, och vädrar liksom Tyskland en oro för att valresultatet blev så jämnt.

"Det är bara turkarna som har rätt att bestämma hur deras politiska institutioner ska organiseras, men resultaten som offentliggjorts visar hur splittrat det turkiska samhället är över de planerade djupgående reformerna", skriver Frankrikes president François Hollande i en skriftlig kommentar.

Hård ton

Ett uttalande från EU-kommissionen i går kväll hade liknande tongångar som Merkels och Hollandes kommentarer:

"I skenet av det jämna resultatet och de långtgående konsekvenserna av tilläggen till konstitutionen, så manar vi de turkiska myndigheterna att söka största möjliga nationella konsensus i implementeringen av dem", sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, utrikeschefen Federica Mogherini och utvidgningskommissionär Johannes Hahn i uttalandet.

Tonen har under valrörelsen varit hård, framförallt från Erdogan som anklagat Tyskland och Nederländerna för fascistiska och nazistiska metoder, sedan de vägrat turkiska ministrar att hålla valmöten i länderna.

En ensak

Saudiarabien, som är en av Turkiets allierade i Mellanöstern, hyllar samtidigt valresultatet i ett uttalande från kung Salmans kabinett: "gratulationer till Turkiets president Erdogan och det turkiska folket för den lyckade folkomröstningen om att reformera författningen".

Från ryskt håll konstateras att valresultatet är Turkiets ensak.

- Vi tycker att alla ska respektera det turkiska folkets vilja, säger den ryske presidentens talesperson Dmitrij Peskov till reportrar, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Interfax.