Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter en samlad polisaktion har sju personer anhållits i Köpenhamn som misstänkta för inblandning i ett våldsdåd i samband med den pågående gängkonflikten. Arkivbild.

Splittring bakom nya gängdåd i Köpenhamn

Gängkonflikten som blossat upp i Köpenhamn beror på att ett kriminellt gäng splittrats i två nya grupper, misstänker polisen. Sju misstänkta personer har anhållits, och ska ställas inför häktningsdomare, efter en samordnad polisaktion.

Alla folketingspartier som står bakom en överenskommelse om åtgärder mot gängkriminella bjuds nu av justitieminister Søren Pape Poulsen (Konservative) in till ett möte för en lägesrapport om skjutningarna i Köpenhamn. Justitieministern känner sig säker på att polisen, som ska vara med på onsdagens möte, griper de som är skyldiga för skjutningarna och att skottlossningarna upphör.

- I början ligger vi alltid ett litet steg efter. När någon skjuter ska man ju hitta bevis och utreda. Men plötsligt får vi en lång rad anhållanden och kan sätta de här i fängelse, säger Søren Pape Poulsen till nyhetsbyrån Ritzau.

Uppdelat gäng

Polisen är förtegen om anhållandena innan domstolen har fattat beslut i häktningsfrågan, men misstankarna mot de sju gäller inblandning i ett våldsdåd i samband med gängkonflikten. Det ska vara gänget Brothas som delats upp i nya grupper, enligt uppgift till Ritzau.

På kort tid har Köpenhamn skakats av en rad skottdåd. Det senaste, i Ishøj utanför Köpenhamn i lördags, verkade vara riktat mot en grupp människor, men ingen blev träffad. Vid en skottlossning på Nørrebro i fredags träffades däremot tre personer.

Skott från bil

I onsdags i förra veckan avlossades också skott mot en grupp människor i samma stadsdel, den här gången från en bil som körde förbi. Poliser befann sig alldeles i närheten och svarade med att skjuta tillbaka, men gärningsmännen slapp undan.

Visitationszoner har införts både i delar av Köpenhamn och i Ishøj på grund av våldsdåden – inom dessa kan vem som helst visiteras utan misstanke om brott.