Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Giorgia Meloni, ledare för högerpartiet Italiens bröder, vid en omröstning i Italiens parlament i Rom tidigare i år.
Giorgia Meloni, ledare för högerpartiet Italiens bröder, vid en omröstning i Italiens parlament i Rom tidigare i år. Bild: Remo Casilli/AP/TT

Splittrade högerpartier i ledning i Italien

Ledarna för Italiens största högerpartier har träffats för att formulera en gemensam strategi inför valet i september. De leder i opinionsmätningarna, men splittringar mellan partierna börjar märkas.

Det nationalkonservativa partiet Italiens bröder, med rötter i nyfascismen, leder för närvarande i opinionsmätningarna, med mellan 23 och 25 procents väljarstöd. Men partiledaren Giorgia Meloni väntas behöva stöd från Silvio Berlusconis Forza Italia och den tidigare vice premiärministern Matteo Salvinis främlingsfientliga Lega för att kunna bilda regering.

Diskussionerna mellan de tre handlar delvis om vem som ska bli premiärminister vid en valseger och ersätta Mario Draghi, som avgick i förra veckan efter att hans regeringskoalition kollapsat.

"Meningslös" allians

Meloni, vars partiplattform kretsar kring kristen nationalism, invandringsmotstånd och EU-skepsis, sade i veckan att alliansen mellan de tre högerpartierna är "meningslös" om de inte kan enas i förväg om vem som ska bli premiärminister.

Matteo Salvini vill däremot att det parti som får flest röster ska bestämma vem som blir premiärminister, i hopp om att Legas opinionssiffror ska stiga. Han siktar på 20 procent, men partiet har för närvarande mellan 12 och 14 procent i mätningarna.

Drabbat av avhopp

Silvio Berlusconi, vars Forza Italia når mellan sju och tio procent i mätningar, oroar sig enligt italienska medier för att det skulle skrämma bort vissa väljare att i förväg utse Meloni till premiärminister, på grund av hennes extrema åsikter.

Forza Italia har drabbats av flera avhopp, däribland tre ministrar, efter det att partiet drog drog sig ut Mario Draghis regering i förra veckan.

Det socialdemokratiska Demokratiska partiet ligger nära Italiens bröder i mätningarna, men får svårt att nå makten utan att vara i allians med andra partier på vänsterkanten.

Fakta: Italiens politik i dag

Italien styrs för närvarande av en samlingsregering under den partilöse premiärministern Mario Draghi. Draghi var tidigare ordförande för Europeiska centralbanken (ECB) och dessförinnan italiensk centralbankschef.

I den kompromissfyllda koalitionen ingår partierna Lega, Femstjärnerörelsen, Demokratiska partiet, Forza Italia, Italia Viva och vänstergruppen Artikel ett.

Regeringen blev landets tredje inom loppet av tre år när den svors in till följd av en stor regeringskris. Men den 21 juli upplöste president Sergio Mattarella parlamentet sedan Draghi lämnat in sin avgångsansökan. Nyval väntas ske den 25 september.

Sedan valet 2018 är Femstjärnerörelsen och Lega de största partierna i det italienska parlamentets två kammare. Under ett par år efter valet klättrade Lega väldigt högt i opinionsmätningarna, men partiet har sedan sjunkit. Sedan i höstas är det det än mer hårdföra nationalistpartiet Italiens bröder som har mest stöd enligt mätningarna.