Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spionerade på kvinnor i webbkamera

Mannen åtalades i veckan i Kymmenedalens tingsrätt, för bland annat grovt dataintrång, olovlig observation och orsakande av fara för informationsbehandling.

Hufvudstadsbladet skriver på sin hemsida att mannen har framställt minst 20 skadliga program, som spridits via bluffsajter på webben.

http://hbl.fi/nyheter/2013-05-15/450281/man-spionerade-pa-flickor-webbkamera

Sofia Holmlund, som är reporter på den finska tidningen, berättar för Sveriges Radio att mannen bland annat skapat falska modellagenturer där han lockat kvinnor att skicka in bilder och vinna priser. På så sätt har han fått kvinnor att ladda ner filer, som samtidigt infekterat deras datorer med spionprogram.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5536638

- Kvinnorna går in på sidor, som utan att de märker det är kodad på det sättet att spionprogrammet laddas ner automatiskt. Majoriteten av kvinnorna är inte medvetna om att han spionerat på dem över huvud taget, säger Sofia Holmlund till Sveriges Radio.

Det innebär att de målsägande därför förmodligen bara utgör en bråkdel av de drabbade.

Förutom 15 unga kvinnor och två män står även Finska Röda Korset som målsägande. Mannen använde nämligen organisationens symbol på en av de bluffsajter han skapade, en sajt där pengar skulle doneras till välgörande ändamål.

I förundersökningen finns det, enligt artikeln i Huvfudstadsbladet, inget som tyder på att mannen skulle ha försökt få ekonomisk vinning på offrens bekostnad.

Sofia Holmlund berättar att mannen påstår att han inte syftade till att spionera, utan att han försökte skapa program för övervakningskameror. Med hjälp av programmen skulle man kunna fjärrstyra sin webbkamera hemma för att se om någon bryter sig in i ens hus.

- Åklagaren säger att det tvärtom har varit väldigt systematiskt, att han har spionerat, laddat ner deras filer, tagit skärmdumpar av deras desktopar och skärmdumpar via webbkameror som visar bilder av den som sitter framför datorn.

Mannen misstänks ha sysslat med sin olagliga verksamhet från sommaren 2010 till hösten 2011. De finska myndigheterna är enligt Sofia Holmlund tystlåtna om hur mannen avslöjades.

- Den officiella historien är att Centralkriminalpolisen i Finland kom mannen på spåren med hjälp av andra myndigheter. Mer än så har man inte sagt, säger hon till Sveriges Radio.

Rättegången mot mannen väntas pågå i tre dagar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.