Spanskt val avgjordes – på 30 sekunder

En spansk by skulle under helgens lokal- och regionval välja en ny borgmästare. Valet gick rekordsnabbt och uppskattas ha avgjorts på blott 30 sekunder. Enligt Salvador Perez, sittande borgmästare och valvinnare, hade de sju röstberättigade i byn ”tränat” inför valet.

ANNONS
|

Det (väldigt) lilla samhället Villarroya är kanske inte särskilt känt för omvärlden. Men i Spanien är de kända för en sak: snabba val. Det visade invånarna prov på under helgens lokal- och regionval. BBC rapporterar om att valet av samhällets borgmästare endast tog 30 sekunder.

Det kan mycket väl bero på att endast sju personer var röstberättigade i borgmästarvalet i Villarroya. Det är ändå ett snabbare val än det rekord som byn satt på sedan tidigare, nämligen 32 sekunder.

Vem vann då? Jo en lokal borgmästarveteran vid namn Salvador Perez från det konservativa partiet Partido Popular, som verkar ha vunnit en jordskredsseger och får sitta kvar som borgmästare. En roll han haft i orten i regionen La Rioja sedan 1973, då Francoregimen fortfarande styrde Spanien.

ANNONS

Ville vinna över by-rivalen

– Jag vet inte om jag får alla sju röster, men jag är nästan säker på att jag kommer att få det, sa Perez till spansk media inför valet.

Enligt borgmästaren hade de röstande tränat för att vara så snabba som möjligt inför helgens val. Troligtvis för att de inte skulle bli slagna av en annan by som också hade potential att rösta snabbt. I samhället Illán de Vacas, som ligger i Kastilien-La Mancha-provinsen, bor endast tre röstberättigade, och hade alltså alla chanser i världen att knipa rekordet från Villarroya.

Ändå kunde Illán de Vacas inte rå på Villarroyas 29 sekunder och 52 hundradelar snabba val.

Lokal- och regionvalen i Spanien ses som en förhandsvisning till hur parlamentsvalet senare i år ska sluta. Och på många håll gjorde högerpartierna i Spanien framgångsrika val i helgen. Totalt var det val till tolv av Spaniens regionparlament samt till 8 000 olika förtroendeposter i städer och byar runt om i landet.

Under måndagen kom beskedet att Spaniens parlament i Madrid löses upp och att nyval ska hållas i juli månad.

LÄS MER:Spaniens parlament upplöses

LÄS MER:Spaniens Sánchez under press i söndagens val

LÄS MER:"Högertsunami" i spanskt val

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS