Spaniens premiärminister Pedro Sanchez återuppväckte under söndagen ett tidigare löfte om att avskaffa prostitution. Arkivbild.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez återuppväckte under söndagen ett tidigare löfte om att avskaffa prostitution. Arkivbild. Bild: Mindaugas Kulbis

Spaniens statsminister lovar avskaffa prostitution

Spaniens statsminister Pedro Sánchez lovade under söndagen att helt avskaffa prostitution i landet, rapporterar BBC. Hans parti gav ett liknande löfte redan för två år sedan, men trots det har miljardindustrin frodats.

ANNONS
|

Löftet tillkännagavs i samband med det styrande, socialdemokratiska partiet PSOE:s kongress i Valencia. Statsminister Sánchez, som suttit på sin post sedan 2018, lovade då att avskaffa prostitution helt, ett yrke han menar ”förslavar kvinnor”.

Försäljningen av sex i Spanien har sedan 1995 varit avkriminaliserat, förutsatt att det inte sker vid offentliga platser. Likt den svenska modellen, som Spanien till stor del försökt efterlikna, har koppleri eller försäljning via ombud dock fortsatt varit olagligt.

LÄS MER:Spanien lovar att återuppbygga vulkandrabbad ö

Är en miljardindustri

Enligt BBC framgick det i en enkät 2009 att ungefär en av tre spanska män hade betalat för sex någon gång i sitt liv. Totalt uppskattas sexindustrin ha ett värde på drygt 3,7 miljarder euro, eller 37 miljarder kronor, och Spanien rankas därför som ett av världens största prostitutionscentrum.

ANNONS

Enligt en uppskattning av Unaids, FN:s organ för bekämpningen av hiv och aids, finns det drygt 70 000 sexarbetare i landet. Andra källor, däribland The Guardian och Deutsche Welle, motsäger den siffran, med uppskattningar om drygt 300 000-400 000 prostituerade i landet.

LÄS MER:Så jagas sexköparna på eskortsajterna

Förslag redan 2019

Socialdemokratiska PSOE lovade redan 2019 att prostitution skulle avskaffas. I sitt manifest kallade partiet det då för ”en av de mest hemska aspekterna av feminiseringen av fattigdom” samt att det var ”en av de värsta formerna av våld mot kvinnor.”

Men trots de två gångna åren har inget hänt. Kanske kommer Sánchez nyutgivna löfte återuppväcka partiets kamp, men de kommer då behöva övertyga den rådande lagstiftningens förkämpar. Flera menar att avkriminaliseringen varit väldigt positivt för landets sexarbetare, som sedan 1995 kunnat jobba under säkrare förhållanden.

Samtidigt identifierade spansk polis 13 000 kvinnor i samband med tillslag mot människohandel år 2017. Drygt 80 procent av dessa kvinnor uppgavs ha utnyttjats sexuellt mot sin vilja, och sålts till kunder av hallickar.

LÄS MER:Lägenheten i Göteborg blev bordell – uthyraren får bo kvar

LÄS MER:Sexhandeln har flyttat till sociala medier

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS