Väljare bär munskydd och använder handsprit i samband med valet. På bilden syns väljare i Baskien.
Väljare bär munskydd och använder handsprit i samband med valet. På bilden syns väljare i Baskien. Bild: Alvaro Barrientos/AP/TT

Spaniens regionval: Smittade får inte rösta

Spanien håller sina första regionalval sedan coronaviruset slog sitt grepp om landet. Väljare i Galicien och Baskien skyddar sig med munskydd och handsprit. Som en extra försiktighetsåtgärd får de som är smittade med coronaviruset inte rösta.

ANNONS

Valen i Galicien och Baskien skulle egentligen ha hållits den 5 april, men sköts fram på grund av spridningen av coronaviruset i Spanien.

Säkerhetsåtgärderna för att hindra smittspridning innebär att köerna ringlar sig långa utanför vallokalerna.

Myndigheterna i Bilbao i Baskien har utökat antalet vallokaler med en fjärdedel för att minska risken för trängsel mellan de som röstar.

De som nyligen testat sig för coronaviruset och fått besked om att de är smittade, får inte delta i valet. Regeln kommer dock med största sannolikhet inte påverka slutresultatet nämnvärt, eftersom det endast rör sig omkring 460 av sammanlagt 4,5 miljoner väljare i de två regionerna.

ANNONS

Valdeltagandet skiljer sig inte heller mycket från regionvalet under 2016. Vid lunchtid var det till och med 4,2 procent högre i Galicien, samtidigt som det var 1,3 procent lägre i Baskien, enligt myndigheterna.

Sammanlagt har drygt 28 400 människor avlidit med coronaviruset i Spanien sedan utbrottets början.

En kvinna i Baskien bär munskydd när hon deltar i regionvalet.
En kvinna i Baskien bär munskydd när hon deltar i regionvalet. Bild: Alvaro Barrientos/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS