Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo

Spanien ser över restriktioner och söker stöd

Spaniens parlament väntas förlänga restriktioner på grund av smittspridningen en sista gång.
Regeringen vädjar om ekonomiskt miljardstöd från EU:s nödfond.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppgav på söndagen att han ska be parlamentet om en sista förlängning på två veckor av den nationella nedstängningen, som därmed ska gälla till och med 21 juni.

Efter det kommer regeringen inte längre på något sätt begränsa spanjorernas rörelsefrihet, rapporterar tidningen El País.

Sanchez sade i ett videomöte med regionala regeringsledare att detta skulle bli den sista nedstängningen, då Spaniens smittotakt har minskat dramatiskt.

Efter nedstängningen i Spanien den 14 mars kunde människor bara lämna sina hem för att handla mat, uppsöka vård, eller för att arbeta – förutsatt att de inte kunde göra det hemifrån. Inledningsvis fick barn inte röra sig utomhus över huvud taget. Restriktionerna har dock gradvis lättat.

Pedro Sanchez tros ha tillräckligt stöd för sitt förslag för att få igenom förlängningen i parlamentet.

Premiärministern vände sig samtidigt till EU med ett nödrop om ekonomisk hjälp från EU:s understödsfond på 1 464 miljarder euro, skriver Reuters.

Förutom de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin så har landets bilindustri fått en rejäl smäll sedan japanska Nissan beslutat att stänga sin fabrik i Barcelona, där 3 000 är anställda. På en presskonferens säger Sanchez att insatser ska göras för att öka den spanska fordonsindustrins konkurrenskraft.

Över 27 000 personer med bekräftad covid-19 har avlidit i Spanien.