Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Protester efter domen om gruppvåldtäkten i Pamplona i norra Spanien 2016. Bild: Alvaro Barrientos
Protester efter domen om gruppvåldtäkten i Pamplona i norra Spanien 2016. Bild: Alvaro Barrientos

Spanien gör som Sverige – inför samtyckeslag

Sex utan samtycke är våldtäkt.
I Sverige har det varit lag sedan 2018. Nu tar Spanien efter den svenska modellen och inför en samtyckeslag.
– Det är en segerrik dag efter många års kamp, säger Spaniens jämställdhetsminister Irene Montero rapporterar The Guardian.

Våren 2020 presenterade det spanska parlamentet ett förslag till en ny samtyckeslag. På grund av coronapandemin sköts debatten om ”bara ja betyder ja”-lagen upp. Men nu, drygt två år senare, antas den.

Lagen röstades igenom med siffrorna 205 för och 141 emot, rapporterar The Guardian.

– Ingen kvinna kommer någonsin att behöva bevisa att våld eller hot använts för att det ska betraktas som ett sexuellt övergrepp. Det är en segerrik dag efter många års kamp, säger Spaniens jämställdhetsminister Irene Montero.

Tionde landet i Europa

Enligt Amnesty International blir Spanien nu det tionde landet i Europa att anta en samtyckeslag. Sedan tidigare finns en liknande lag i Belgien, Cypern, Grekland, Irland, Island, Luxemburg, Storbritannien, Tyskland och i Sverige.

I Sverige fyller samtyckeslagen fyra år i år och den spanska utformningen av lagen är i stora delar lik den svenska.

Tidigare har våldtäktsoffer varit tvungna att bevisa att de blivit utsatta för våld eller hot. Den nya spanska lagen tar nu bort skillnaden mellan sexuella övergrepp och våldtäkt genom att göra samtycke till den avgörande faktorn.

Lagen säger, enligt The Guardian: "Samtycke kan endast anses vara samtycke när det fritt har visat sig genom handlingar som i enlighet med omständigheterna tydligt uttrycker personens önskemål."

Tusentals samlade på torget Plaza del Castillo under en protest i Pamplona, under 2018 efter domen mot de fem män som våldtog en 18-årig kvinna under tjurfestivalen 2016. Bild: Alvaro Barrientos
Tusentals samlade på torget Plaza del Castillo under en protest i Pamplona, under 2018 efter domen mot de fem män som våldtog en 18-årig kvinna under tjurfestivalen 2016. Bild: Alvaro Barrientos

Kvinnan orörlig – bevis på samtycke

Debatten om den spanska samtyckeslagen tog fart efter en uppmärksammad och brutal gruppvåldtäkt under tjurrusningen i Pamplona 2016 då fem män våldtog en 18-årig kvinna.

I rätten hävdades att videofilmer från männens telefoner, som visade hur kvinnan låg orörlig och med slutna ögon, var bevis på samtycke. En domare menade att männen därför bara skulle åtalas för att ha stulit kvinnans telefon.

De fem männen dömdes till nio års fängelse för sexuella övergrepp. Men domen väckte stor ilska och ändrades senare till våldtäkt. Högsta domstolen höjde straffet till 15 års fängelse, skriver The Guardian.

– Lagen är ett resultat av tapperhet, uthållighet och värdighet hos en kvinna som visste hur hon ville leva utan att bli dömd av någon, och som bestämde sig för att gå vidare så att vi alla skulle vara medvetna om den eländiga väg som alltför många offer har behövt och fortsätter att gå. Det här är något vi måste förändra tillsammans, säger 18-åringens mamma i ett uttalande enligt The Guardian.

LÄS OCKSÅ: Kvinnor i Spanien kan få ledigt vid menssmärtor

LÄS OCKSÅ: Riksdagen röstade ja till ny samtyckeslag

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.