En av de två män som pryglades offentligt anklagade för samkönat sex i den konservativa Acehprovinsen i Indonesien.
En av de två män som pryglades offentligt anklagade för samkönat sex i den konservativa Acehprovinsen i Indonesien.

Spöstraff för samkönat sex i Indonesien

Två män har pryglats offentligt i den indonesiska Acehprovinsen sedan de anklagats för att ha haft sex med varandra. De senaste åren har situationen för hbtq-personer i landet försämrats.

ANNONS
|

Hundratals personer samlades utanför en moské i Banda Aceh, huvudort i Aceh, för att se på när männen tog emot över 80 piskrapp vardera.

"Låt det här bli en läxa!" skrek en av åskådarna.

"Hårdare!" skrek en annan.

Tidigare hade en av organisatörerna varnat folkmassan för att attackera männen, enligt BBC.

Paret hittades i säng med varandra när medlemmar i ett medborgargarde bröt sig in i deras bostad i Banda Aceh i mars. Filmklipp som visar de båda männen, där de nakna ber om hjälp, har spridits av många på nätet. En shariadomstol dömde paret, som är i 20-årsåldern, för sodomi den 17 maj.

ANNONS

Deprimerad

- Jag vill bara ha piskstraffet överstökat, så att jag kan återvända till min familj. Jag har varit mycket deprimerad. Jag försöker dra upp mig själv ut ett djupt svart hål, sade en av männen till BBC inför tisdagens offentliga prygling.

I stora delar av Indonesien är samkönat sex inte förbjudet, men i Aceh – den enda provins i landet som utövar islamisk lag – ses det som ett brott. Det här var dock första gången som spöstraff utdelades sedan en lag som förbjuder samkönat sex antogs för några år sedan.

Indonesien har tidigare i stort varit tolerant mot homosexualitet, men de senaste åren har situationen försämrats för landets hbtq-personer. Det uppskruvade tonläget – bland annat gjorde regeringsföreträdare förra året flera hbtq-fientliga uttalanden – har lett till ökat våld mot sexuella minoriteter i hela landet, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) som fördömer utvecklingen.

"Omänskligt straff"

Amnesty International beskriver i sin tur prygling som ett "grymt, omänskligt och förnedrande straff som kan utgöra tortyr".

ANNONS

Nyligen greps 14 personer i Surabaya på Java i Indonesien anklagade för brott mot landets antipornografilagar. De ska bland annat ha tittat på gayporr. För bara några dagar sedan greps 141 män i en räd mot vad polisen beskriver som en "gayfest" i Jakarta.

TT

Fakta: Förbjudet med spel och alkohol

Indonesien har världens största muslimska befolkning, men är officiellt ett sekulärt land. Över 90 procent av indoneserna beskriver sig som muslimer, men de allra flesta utövar en moderat form av islam.

Aceh är den enda provinsen i landet som tillåts tillämpa sharialagstiftning, som en del av en överenskommelse som syftade till att sätta stopp för ett uppror i området.

2014 antogs en ny lag i Aceh som innebar att samkönat sex kan straffas med upp till 100 piskrapp, trots kraftiga protester från människorättsgrupper. Offentligt spöstraff har tidigare varit vanliga för människor som anklagas för att spela eller dricka alkohol i Aceh.

Källa: AFP

ANNONS