Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nigerias sittande president Muhammadu Buhari, som företräder partiet APC. Arkivbild.

Spänt inför val i Afrikas folkrikaste land

Anklagelser om kampanjsabotage, hotfulla utspel och gripandet av högsta domstolens ordförande skuggar slutspurten inför helgens val i Nigeria. Och det finns farhågor om valfusk och våldsamheter.

Kampen om presidentposten står mellan den sittande presidenten Muhammadu Buhari, som företräder partiet APC, och oppositionspartiet PDP:s kandidat Atiku Abubakar. Båda är muslimer från de norra delarna av Nigeria, tillhörande folkgruppen fulani och med hausa som modersmål.

- Det betyder nog att den typen av etniska motsättningar som i sådana här sammanhang brukar komma upp till ytan kan hamna i skymundan, säger Peter Stein, nationalekonom och Afrikaexpert, till TT.

Båda kandidaterna har gedigen politisk erfarenhet och går till val med liknande utfästelser – som utveckling av ekonomin, bekämpning av korruption och att hejda det dödliga våld som härjar i flera delar av landet.

"Kan bli omstritt"

Men trots att de, åtminstone på ytan, inte skiljer sig åt så mycket fruktar många att valet kan bli oroligt.

- Frågan många ställer sig nu är om valet går rätt till. Det blir förmodligen jämnt, det blir omstritt och det blir förmodligen turbulent den sista tiden under valrörelsen, säger Stein.

I lördags påstod utmanaren Abubakars parti att det nekats hålla ett kampanjmöte i huvudstaden Abuja, trots att det fått officiellt tillstånd, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Nyligen avsattes också ordföranden i högsta domstolen, Walter Onnoghen, misstänkt för korruption.

Peter Stein tror att det kan finnas fog för korruptionsanklagelsen, men att det troligen har mer att göra med att Buhari inte vill utsätta sig för risken att domstolen skulle underkänna ett valresultat som går honom emot.

Hot mot utlänningar

EU och USA har kritiserat avsättandet av domaren vilket fått Nasir El-Rufai, guvernör i delstaten Kaduna och nära bundsförvant med Buhari, att hota utlänningar som lägger sig i valet.

- De kommer att skickas tillbaka i liksäckar, för ingen ska komma till Nigeria och berätta för oss hur vi ska styra landet, sade han enligt Reuters.

Stein ser uttalandet som väldigt allvarligt, och säger att gränsen mellan ord och handling är väldigt tunn i Nigeria.

- Nigerianska val har alltid varit våldsamma. Det har alltid varit folk som har dödats under valkampanjer. Om det blir ett valresultat där någon av kandidaterna inte accepterar legitimiteten, då tror jag att det finns betydande risker för mer våldsamheter, säger han.

I söndags eldhärjades ett av valkommissionens kontor i delstaten Plateu, och en liknande händelse skedde veckan före i delstaten Abia

Adams Oshiomhole, ordförande för Buharis parti, har dock tonat ned risken för oroligheter. Han har lovat att valet kommer att bli lika lugnt "som på juldagen".

- Det kommer inte att bli några sammandrabbningar, sade han nyligen till AFP.

Ekonomin i fokus

Vem som kommer att få flest röster är svårt att bedöma.

- Buhari har lyckats bekämpa en del av terrorrörelsen Boko Haram och stävja våldet i norra Nigeria. Och på det personliga planet har han en asketisk framtoning och är inte särskilt korrupt såvitt man vet. En del i kampen mot korruptionen har han lyckats med, men det har gjorts med väldigt auktoritära metoder. Så han har också en nyckfull stil som president, det är lite oberäkneligt, säger Stein.

Men ekonomin är en av huvudfrågorna i valet och där finns ett stort missnöje bland befolkningen över Buharis styre. Han har inte infriat sina löften. Buharis ekonomiska misstag är bland annat att han övervärderat växelkursen och inte lyckades utveckla en mer varierad ekonomi samtidigt som oljepriserna sjunkit – något som lett till att korruptionen i praktiken ökat.

- Det är något som jag tror Abubakar kommer att försöka utnyttja i valkampanjen för att nå många medelklassväljare som röstade på Buhari 2015, men som i dag känner sig besvikna.

Buhari har stark tro på att ekonomin kan styras via statsmakten, medan Abubakar antyder att han vill ge mer utrymme för att decentralisera marknadskrafterna, enligt Stein. Abubakar har som tidigare vicepresident haft ansvar för privatiseringar inom delar av ekonomin. Han är också själv en framgångsrik affärsman som bedöms ha möjlighet att variera ekonomin, där olja utgör 90 procent av exportinkomsterna.