Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ukrainsk soldat i skyttegravarna vid fronten i Donteskområdet 2019. Nu växer oron efter att Ryssland mobiliserat militären vid gränsen till Ukraina. Bild: Vitali Komar
En ukrainsk soldat i skyttegravarna vid fronten i Donteskområdet 2019. Nu växer oron efter att Ryssland mobiliserat militären vid gränsen till Ukraina. Bild: Vitali Komar

Spänningen stiger kring Ukraina

Förbereder Ryssland en ny militär operation i Ukraina? Falska påståenden och provokationer, hävdar Kreml. Klart är att i stigande spänning ökar riskerna för att farhågorna besannas.

Kriget i östra Ukraina har pågått sedan 2014. Då annekterade Ryssland även Krim. Minst 13 000 människor uppges ha dött i fortsatta strider. Observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, rapporterar om ständiga brott mot vapenvilan.

Hoppet om en fredlig förhandlingslösning mellan parterna, med stöd av Tyskland och Frankrike, är litet. Samtidigt rapporteras Ryssland återigen ha dragit samman mycket militär och utrustning längs sin västra gräns.

– Amerikanska och ukrainska medier hävdar att Ryssland förbereder sig för en attack mot Ukraina, och vi säger att Ukraina planerar fientligheter mot Donbass, mot de självutnämnda republikerna Luhansk och Donetsk, sade Dmitrij Peskov, talesman för president Vladimir Putin, på tisdagen.

– Vi är djupt oroade över de ukrainska väpnade styrkornas provocerande agerande på kontaktlinjen och förberedelserna för ett försök att kraftfullt lösa Donbass-frågan, hette det.

”En offensiv kan komma när som helst”

Chefen för Ukrainas försvarsunderrättelsetjänst, brigadgeneral Kyrylo Budanov, uppger å andra sidan för den amerikanska försvarstidningen Military Times att Rysslands ökade truppnivåer och vapensystem på Krim tyder på att en offensiv kan komma när som helst.

I detta faktiska eller uppfattade hot förbereder bland annat EU en ny insats för att utbilda ukrainska soldater, även med svenskt deltagande. Nyligen var ukrainska försvarstjänstemän i Washington för att be om mer militär hjälp och få träna mer med amerikanska soldater.

– Vi har en plan för vidareutbildning och ambitioner att placera så många träningscenter i Ukraina som möjligt", sade Anatolii Petrenko, Ukrainas biträdande försvarsminister enligt Defense One.

På måndagen berättade CNN att Biden-administrationen överväger möjligheten att skicka militära rådgivare och ny utrustning, inklusive vapen, till Ukraina. Paketet kan innehålla bland annat pansarvärnsrobotar, granatkastare och helikoptrar.

Förra veckan besökte den brittiske försvarsministern Ben Wallace Ukraina och undertecknade ett avtal om att "utveckla kapaciteten hos Ukrainas sjöstyrkor". USA:s utrikesminister Antony Blinken sade förra veckan:

– Vår oro är att Ryssland kan göra ett allvarligt misstag genom att försöka återupprätta vad det åtog sig 2014, när det samlade styrkor längs gränsen, korsade in i suveränt ukrainskt territorium och hävdade att det var provocerat.

Bekräftade på nytt USA:s stöd för Ukraina

USA:s högste militär Mark Milley har i samtal med Ukrainas militärledning diskuterat säkerhetsläget i östra Europa och Rysslands ”aktivitet i området". Han betonade behovet av fortsatt samråd mellan regionala allierade och partners och bekräftade på nytt USA:s stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, framgår det av ett pressmeddelande.

Chefen för den ryska delegationen vid förhandlingarna om säkerhet och vapenkontroll i Wien, Konstantin Gavrilov, uppmanade på onsdagen till möten med militärer i USA och europeiska länder på olika nivåer för att förebygga incidenter.

– Ingen har för avsikt att avsiktligt avfyra robotar eller släppa kärnvapenbomber men ett tekniskt fel kan uppstå eller en mänsklig faktor kan ha sin inverkan. Då kan vad som helst hända, sade det ryska sändebudet i en direktsändning av tv-kanalen Rossiya-24 skriver nyhetsbyrån Tass.

LÄS MER: Spänd väntan på Putins nästa drag i värsta krisen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.