I en tv-sändning sade Gambias ledare Yahya Jammeh tidigt på lördagen att han avgår.
I en tv-sändning sade Gambias ledare Yahya Jammeh tidigt på lördagen att han avgår.

Jammeh har lämnat Gambia

Efter flera veckors intensiva övertalningsförsök från kollegor i grannländer har Gambias ledare sedan 22 år, Yahya Jammeh, erkänt sig besegrad, och lämnat landet. Sent på lördagskvällen lyfte planet med honom ombord från flygplatsen i huvudstaden Banjul.

ANNONS
|

Redan i december förlorade Jammeh valet mot Adama Barrow, men vägrade då att lämna från sig makten. Barrow svors in som president i torsdags, men fick göra det i exil.

Trupper gick häromdagen in i landet för att pressa ledaren, men stoppades i väntan på en politisk lösning.

Skydda freden

Efter många timmar av medlande samtal ledda av Guinea-Conakrys president Alpha Condé lovade Jammeh att lämna landet. Några timmar senare, på lördagskvällen, kom de båda tillsammans till flygplatsen i Banjul. Efter ytterligare någon timma senare lyfte ett plan med ex-presidenten ombord, enligt Reuters.

ANNONS

Det är inte känt vart planet skulle föra ex-presidenten. Planet hade enligt AFP inte någon synlig märkning.

Mauretaniens president Ould Abdel Azis sade tidigare till lokala medier att Jammeh enligt uppgörelsen ska resa till ett annat afrikanskt land som lämnar garantier till honom, hans familj och andra närstående.

Ett alternativ som nämns är just Guinea – den sierraleonske journalisten Umaru Fofana skriver på Twitter att Jammeh sedan tidigare äger ett hus i grannlandet, och att hans fru har en del av sin släkt där.

Gav besked i tv

51-årige Jammeh ger upp för att freden i Gambia ska bestå, sade han i ett tal i statlig tv, som även finns utlagt på Youtube.

- Jag har bestämt mig för att avstå ledarskapet för denna stora nation. I tider av problem och oro i andra delar av Afrika och i världen är freden i Gambia ett arv som vi måste skydda och försvara

Jammeh nämnde inte vad han har för framtida planer. Fler länder än Guinea har erbjudit honom en tillflyktsort, bland annat regionens bjässe Nigeria.

ANNONS

Tidigare har det nämnts att det kan vara en nackdel om Jammeh går i exil för nära hemlandet. Risken skulle då vara att den relativt unge expresidenten försöker fortsätta påverka utvecklingen i Gambia trots att han röstats bort.

Inget motstånd

Den nyvalde presidenten Barrow avvaktar fortfarande utvecklingen i Senegals huvudstad Dakar.

Till BBC säger han att han tänker inrätta en sanningskommission för att utreda brott mot de mänskliga rättigheterna under Jammehs styre.

Spänningarna i landet har fått 45000 gambier att fly. FN-organet UNHCR beskriver det som att de flesta av dessa är barn som tagits med av sina mammor. Efter Jammehs besked rapporteras att en del börjat återvända.

Framgång för regionen

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar maktövergången. "Att maktskiftet ser ut att kunna äga rum utan våld är en framgång för regionens resoluta agerande till stöd för demokrati", säger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

Wallström anser också att FN-stödet för den nye presidenten har varit avgörande. "FN:s säkerhetsråd spelade en avgörande roll då det i torsdags, under svenskt ordförandeskap, enhälligt antog en resolution som i konfliktförebyggande syfte uttryckte otvetydigt politiskt stöd för president Adama Barrow", skriver hon.

Fakta: Turerna efter presidentvalet

Adama Barrow, segraren i presidentvalet i december, svors i torsdags in som landets nye president. Men det skedde inte i Gambia utan på landets ambassad i Senegals huvudstad Dakar, dit Barrow tagit sin tillflykt.

Den excentriske Yahya Jammeh, som styrt Gambia i över två decennier, erkände sig i valet först besegrad av oppositionsledaren Barrow. Men Jammeh ändrade sig och krävde att Högsta domstolen skulle kopplas in.

Ledare från flera västafrikanska länder har flera gånger den senaste tiden rest till Gambia för att förhandla fram en politisk lösning.

ANNONS