Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis detonerar en chockgranat för att få demonstranter att skingra sig vid parlamentet i Makedoniens huvudstad Skopje.

Spänd oro efter parlamentsvåld i Skopje

Makedoniens politiska framtid är oviss och oron stor sedan nationalistiska demonstranter under dramatiska former stormat parlamentet.

Det var sent på torsdagen som ett hundratal ilskna demonstranter bröt sig in i parlamentsbyggnaden i Skopje, kort efter att landets förste etniske albanske talman utsetts. Vissa bar svarta ansiktsmasker. Slagsmål utbröt och ett tiotal människor skadades. Den socialdemokratiske oppositionsledaren Zoran Zaev fotograferades blödande i huvudet.

- Min mamma, som jobbar på informationsavdelningen, har berättat att demonstranterna var våldsamma och verkade söka efter vissa personer. Hon sprang från rum till rum och gömde sig, berättar Stojanaovic Dordevic, programhandläggare på organisationen Kvinna till Kvinna i Skopje, för TT på telefon.

Nästa drag?

Bland dem som fördömer våldsamheterna och manar till lugn finns EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

På fredagen var situationen lugnare, även om några demonstranter samlats utanför parlamentet. Stojanaovic Dordevic säger att folk går i en slags spänd väntan på vad politikerna ska göra härnäst.

Anton Irekvist, andre ambassadsekreterare vid Svenska ambassaden i Skopje, understryker för TT att situationen är komplex, att den inte enbart handlar om etniska motsättningar utan också om att det konservativa nationalistiska partiet VMRO-DPMNE ser ut att tvingas lämna ifrån sig makten efter tio års styre, vilket river upp starka känslor.

Dödläge

Bakgrunden till dramatiken är det dödläge som rått sedan nyvalet i december. VMRO-DPMNE vann knappt över socialdemokratiska SDSM men har misslyckats med att bilda regering då deras tidigare albanska samarbetspartner tackat nej.

SDSM-ledaren Zoran Zaev däremot har kommit överens med alla tre albanska partier. Han har begärt att få bilda regering men avvisats av president Gjorge Ivanov, som står VMRO-DPMNE nära. Ivanov anser att de albanska partiernas villkor, bland dem språkkrav, skulle kunna hota den nationella enigheten.

Den nyvalde albanske talmannen Talat Xhaferi måste nu inom kort formellt underrätta Ivanov om sin post, men det är osäkert hur presidenten kommer att reagera, om Socialdemokraterna får regeringsmakten.

- EU-ledare och USA:s representation har uttalat visst stöd för talmansvalet, men presidenten har indikerat att han inte ser det som lagligt, konstaterar Irekvist.

Dijana Stojanaovic Dordevic säger att hon tror att det krävs år för att förbättra situationen i Makedonien.

- Människor behöver lära sig att tänka på ett nytt sätt, det finns alldeles för mycket hat mellan unga, säger hon.