Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljardären George Soros används ofta som slagträ i det ungerska regeringspartiet Fidesz valpropaganda. Här syns valreklam med Soros i mitten, omgiven av oppositionspartiernas kandidater, utmålade som "Soros kandidater". Arkivbild.

Soros stiftelse lämnar Ungern

Miljardären George Soros stiftelser Open Society Foundations har beslutat att stänga sitt kontor i Ungern. Anledningen är "ett alltmer repressivt politiskt och juridiskt klimat i landet".

En olycklig utveckling, anser statsvetaren Göran von Sydow.

- Den ungerska demokratin och civilsamhället försvagas av att det inte finns aktörer som spelar en viktig roll för att upprätthålla någon form av pluralism i det ungerska samhället, säger han.

I dagens Ungern har oppositionella och oberoende institutioner allt svårare att verka, anser von Sydow.

"Den ungerska regeringen har nedvärderat och gett en oriktig framställning av vårt arbete och undertryckt civilsamhället för politisk vinning, genom att använda strategier som saknar motstycke i EU:s historia", säger Patrick Gaspard, chef för Open Society Foundations, enligt ett pressmeddelande.

Mot invandring

Beskedet kommer dagen efter att en ungersk minister sagt att ett lagförslag om icke-statliga organisationers verksamhet kommer att skärpas efter premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz stora seger i valet i april.

Enligt förslaget ska inrikesdepartementet kunna förbjuda icke-statliga organisationer som arbetar med invandringsfrågor och bedöms utgöra en "nationell säkerhetsrisk". Lagen skulle också belägga utländska donationer till organisationer som stödjer invandring med en 25-procentig skatt.

Inte bra för EU

Utvecklingen i Ungern är också ett problem för EU, anser von Sydow.

Ju svårare domstolar, medier, universitet med mera får att verka fritt desto mer försvagad blir den ungerska demokratin, påpekar han.

- EU bygger på att vi har en fungerande demokrati i medlemsstaterna.

Orbán har länge anklagat Soros för att driva på invandringen till Europa. Frågan dominerade valrörelsen.

Open Society Foundations har bland annat gett stöd till organisationer i Ungern som jobbar med mänskliga rättigheter, migranter och utbildning av romer, bland andra.