Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/29

Sorgen har många ansikten

GP möter flera av dem dagen efter att landet skakats av ett stort terrordåd. Motivet är ännu oklart och det skrämmer kanske än mer.

Några meter från en av minnesplatserna sitter Corinna Strohbusch och gråter. Under måndagens dåd stod hennes väninna i sitt stånd, ett stenkast bort, och sålde punsch till lyckliga människor på julmarknaden.

– Hon klarade sig med hundra meters marginal från attentatet.

Corinna själv skulle ha besökt julmarknaden då. Men hon var tvungen att stanna hemma eftersom hennes dotter hade hemläxa inför ett prov.

– Så jag bestämde mig för att vara hemma och hjälpa henne istället, säger hon.

Trots att hon själv klarat sig känner hon en obeskrivlig sorg inför det som hänt. På andra sidan gatan kommer Hildegard Fischer med bestämda steg. Även hon skulle ha gått på julmarknaden här på måndagskvällen, men i sista sekund blev det en annan istället.

– Vi började få rapporterna om dådet när vi var på den andra julmarknaden. Det första jag gjorde var att ringa mina döttrar för de älskar den här marknaden, den ena var dessutom här dagen innan vid precis samma tid som attacken skedde. Det kändes som att livet gick ur mig under sekunderna som jag väntade på att de skulle svara, berättar Hildegard.

Så tillägger hon:

– Men så svarade båda till slut.

 

En av de mest populära marknaderna

Julmarknaden på Breitscheidplatz är en av de mest populära i Berlin. Just därför menar Hildegard att det är särskilt viktigt för henne att besöka platsen idag.

– Den här händelsen kommer göra att folk inte känner sig säkra längre på platser där de tidigare kände glädje. Det här är en fredlig plats där folk firade livet, men jag tror att minnet av det här dådet kommer gäcka mig resten av mitt liv när jag planerar att gå på julmarknader.

Hur ser du på Tysklands framtid efter detta?

– Jag tänker att vi måste vara stolta och inte låta terrorister styra våra liv. Genom att gå här visar jag att jag äger min stads gator, svarar Hildegard Fischer.

"Jag skulle ha varit här igår"

Kärlek och hat är två begrepp som återkommer när vi pratar med folk som samlas på det numera avstängda torget. Ismaeel Hajhashami brukar vara där tre, fyra gånger i veckan eftersom han läser tyska på ett utbildningscenter där.

– Jag skulle ha varit här igår, men så stannade jag hemma, säger han och sänker blicken.

Han kommer från Iran, men har bott i Tyskland i ett par år. Hans bild är att Europa drabbas av attacker som dessa på grund av polariseringen i samhället.

– Det finns en växande klyfta mellan det man envisas med att kalla för Väst och Öst. Dåd som dessa bygger på en känsla av utanförskap som i allt fler fall utvecklas till hat. Det är den stora utmaningen för politiker i Europa.

Många samlas vid minnesplatsen

Blomhaven växer utmed gatorna som omgärdar det torg som blev platsen för måndagens massmord. Bland de många som kommit dit för att sörja offren träffar vi en politiker från Alternative für Deutschland (AfD), ett nationalkonservativt och euroskeptiskt parti.

– Jag är här för att se hur platsen ser ut idag, hur folk mår och så vill jag lämna en blomma för att hedra dödsoffren och de skadade. Det jag ser omkring mig är ledsna människor, på gränsen till deprimerade och jag tänker på vår framtid, säger Christian Buchholz, kommunpolitiker i AFD.

Han menar att denna tragedi drabbade de offer som nu sörjs och det kan ingen ändra på. Däremot menar han att de måste bli de sista.

– Sådana här illdåd borde varken drabba Tyskland eller något annat land i Europa.

Tror du att det går att förhindra spontana och oväntade attacker som denna?

– Självklart går dessa attacker att undvika. Kan du minnas att vi haft terrordåd som det i Nice för 10 eller 20 år sedan? Vi måste studera förövarna, för de har en viss profil. En del av dem har kommit hit genom öppna gränser, men genom noggrannare kontroller och andra enkla medel skulle vi kunna förhindra att liknande attentat händer igen, menar Buchholz.

Populärt turistmål

Julmarknaden är inte bara populär bland de som bor i Berlin. Den är även ett populärt besöksmål för turister. Familjen Torres hade bara den kvar att se innan hemfärden, men efter en lång dag på stan valde de att stanna på hotellet.

– Plötsligt började jag få en massa meddelanden från vänner som undrade hur jag mådde och då slog vi på tv:n och såg vad som hänt. Vi kunde ha fallit offer för attacken, men det måste ha varit ödet som räddade oss. 

Vad tänker du om det som hänt?

– En lastbil som mejar ner folk till döden, det fick mig att tänka på Nice direkt och terrorism. Det gör mig väldigt rädd för Spanien har också pekats ut som en möjlig attentatsplats, kanske inte just nu, men förr eller senare känns det som att vi också kommer drabbas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.