Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

Sorg och ilska efter svartklubbsbranden

Svartklubbsbranden krävde 36 dödsoffer. Nu kräver anhöriga svar. – Folk vill kunna vara säkra på att den här utredningen blir väldigt grundligt genomförd, säger en presstalesman för Alameda County-polisen.

 Hittills har 36 kroppar bärgats från spillrorna efter den brand som rasade i en provisorisk nattklubb i Oakland, Kalifornien under fredagsnatten. Festen som planerats i över två månader slutade med att minst 36 personer dog.

– Vi är fullständigt övertygade om att dödssiffran kommer att stiga ytterligare, säger Melinda Drayton som är räddningschef för Oakland Fire Battalio till Los Angeles Times

Under måndagseftermiddagen, svensk tid, uppgav räddningstjänsten att man stoppade sökandet på grund av rasrisk. Vid det laget hade 70 procent av brandresterna sökts igenom, rapporterar den lokala nyhetskanalen KRON4 News.

Just nu pågår utredningsarbetet för fullt och polisen försöker att fastställa om någon form av kriminalitet, kan ha legat bakom branden. 

– När du har det antalet dödsoffer som vi har, utesluts ingenting. Anhöriga till offren kräver svar. De vill vara säkra på att den här undersökningen blir väldigt grundligt genomförd, säger Ray Kelly som är presstalesman för Alameda County-polisen. 

Anhöriga uppmanas att lämna DNA

Av de kroppar som hittats i rasmassorna, är det bara ett fåtal som polisen har lyckats identifiera. Anhöriga uppmanas att lämna in DNA-spår, så som hårstrån från saknade personer, för att identifiera kropparna. 

LÄS OCKSÅ: Våldsam brand i Kalifornien

Myndigheterna understryker hur förfärlig och noggrann denna process är för såväl räddningstjänst och sjukvårdspersonal.

Kan ta flera dagar

Räddningspersonalen menar att det kan ta upp till flera dagar att söka igenom brandresterna. Byggnaden beskrevs som "en labyrint av konstnärsateljéer" och man misstänker att evakueringen vid branden kan ha försvårats av att det bara fanns två utgångar. Mellan första och andra våningen ska det dessutom ha varit en trappa gjord av träpallar. Vittnen har också beskrivit lokalen som en "dödsfälla" utan någon som helst brandsläckningsutrustning eller fungerande sprinklers. 

Branden är en av de dödligaste under det senaste decenniet i USA. Industrilokalens två våningar hade gjorts om till festlokal när branden bröt ut. Svart rök ska ha vällt ut ur byggnadens fönster i flera timmar. Överlevande festbesökare evakuerades till en parkering mitt emot den brinnande lokalen och såg på medan räddningstjänsten försökte släcka elden och rädda de personer som fortfarande var fast i eldinfernot.

Tragik drabbade Oakland, Kalifornien, när en svartfest i en industrilokal slutade med en storbrand.

Deltagare i 20- och 30-årsåldern

Los Angeles Times beskriver planeringen av festen som lång och omfattande:

"The concert had been in the works for almost two months, billed on social media as a tour for the musicians associated with the L.A.-based label 100% Silk."

De flesta som deltog på festen var i 20- och 30-årsåldern, men det fanns en del tonåringar i lokalen med. Även internationella festdeltagare tros ha funnits i lokalen när branden bröt ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.