Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mogadishubor hjälper en person som skadats i torsdagens terrordåd.

Somaliska terrorister ihjälskjutna

Uppåt 29 personer har dödats och runt 80 har skadats efter ett bombdåd i Somalias huvudstad Mogadishu. Skottlossning mellan extremister och regeringssoldater pågick fortfarande på fredagen. Men på kvällen sköt säkerhetsstyrkor ihjäl de tre terrorister som barrikaderat sig i en byggnad.

Flera timmar efter självmordsattentatet i torsdags kväll hördes fortfarande sporadisk skottlossning och granateld runt en hotell- och restaurangbyggnad som angripare tagit i besittning.

Statliga somaliska medier har citerat landets inrikesminister Dahir Mohamud Gelle som sagt att angriparna har hållit civila som gisslan. Men på fredagskvällen lyckades somaliska säkerhetsstyrkor skjuta ihjäl de tre terrorister som barrikaderat sig i en byggnad i centrala Mogadishu.

Välbesökt område

Det var i torsdags kväll som en bil som exploderade vid hotellet Maka al-Mukarama som ligger på en välbesökt gata, full med hotell, mässlokaler, affärer och restauranger, i huvudstaden.

Uppgifterna om antalet döda går isär. Minst en byggnad började brinna efter bomben och polisen tror att fler dödsoffer finns i de demolerade byggnaderna. Sjukvårdspersonal har uppgett för nyhetsbyrån AFP att de dragit ut 19 kroppar från rasmassorna. Enligt Reuters har minst 29 personer mist livet.

"Explosioner och skottlossning"

Den sunniextrema terrorrörelsen al-Shabaab har tagit på sig dådet i ett uttalande och gruppen hävdade redan i torsdags kväll att flera av de döda var regeringsföreträdare. Den uppgiften har inte bekräftats.

Extremisterna tog sig sedan in i en byggnad i närheten av hotellet och omringades av polis. Kraftig skottlossning hördes inifrån byggnaden.

- Det hördes explosioner och tung skottlossning inifrån byggnaden. Hela området är avspärrat, berättade ett vittne innan terroristerna oskadliggjorts.