Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anställda vid Buncefield-terminalen i Hemel Hempstead, en av de platser där soldater nu satts in.
Anställda vid Buncefield-terminalen i Hemel Hempstead, en av de platser där soldater nu satts in. Bild: Joe Giddens/PA/AP/TT

Soldater på plats i brittiska bränslekrisen

Soldater har nu satts in i hopp om att få bukt med transportkrisen i Storbritannien. Men mackar runt London har fortfarande slut på bränsle.

Regeringen har skyllt krisen på hamstring, en ond cirkel när folk hör att det är svårt att få tag på fossila bränslen och därför tankar mer än de skulle behöva.

Flaskhalsen är distributionen ut från petroleumdepåerna till mackarna. Det saknas chaufförer sedan många utländska sådana åkt hem efter EU-utträdet. I förra veckan meddelade regeringen att soldater skulle kunna sättas in för att stävja den akuta krisen.

"Det blir bättre"

Och på måndagen anlände uniformerad militär till bland annat oljeterminalen Buncefield i Hemel Hempstead, längs trafikpulsådern M1 norrut från London, vittnar nyhetsbyrån Reuters utsända om.

– För att vara riktigt på den säkra sidan har vi satt in dessa extra förare, säger finansminister Rishi Sunak till radiostationen LBC.

Han hävdar dock att läget ljusnat dag för dag.

– Det blir bättre, och när efterfrågan lägger sig på mer normala nivåer finns det starka förväntningar om att detta löser sig självt.

Elbilsintresset ökar

Å andra sidan uppger branschorganisationen UKPRA att mer än var femte mack i sydöstra England, däribland London, har tomt i tankarna.

Krisen har blivit en rejäl kick för elbilsintresset. Webbsökningar kring elbilar rusade upp med 1 600 procent för en och en halv vecka sedan, då rapporterna om bränslebrist tog fart, skriver brittiska medier.

Lastbilar för bränsletransporter vid en depå i Fenstanton, norr om London, i lördags.
Lastbilar för bränsletransporter vid en depå i Fenstanton, norr om London, i lördags. Bild: Joe Giddens/PA/AP/TT