Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Soldater i stålverket: Evakuera de sårade

På tisdagen publicerades flera bilder på skadade soldater i det belägrade stålverket Azovstal i Mariupol. Minst 100 civila och över 1 000 soldater uppges vara kvar och kämpa för sina liv. Nu ber militären inne i stålverket om att skadade ska få bli evakuerade, rapporterar AP.

Intensiva strider fortsätter vid stålverket i Mariupol, där ryska styrkor försöker övervinna det kvarvarande ukrainska motståndet. Enligt stadens borgmästare Pavlo Kyrylenko handlar det om personer som "ryssarna inte har valt ut".

Delar av det kontroversiella Azovregimentet, som befinner sig i det belägrade stålverket Azovstal, publicerade under tisdagen bilder inifrån stålverket som visar soldater som har förlorat en arm eller ben. Situationen beskrivs som mycket svår – där de ska bo under dåliga sanitära förhållanden, utan varken mat eller mediciner.

En kvinna som BBC News tidigare har intervjuat berättade att hennes man fortfarande var kvar inne i stålverket. Under deras senaste samtal ska mannen ha frågat om hon kunde söka upp artiklar på ”hur man lever länge utan vatten”. Och de döda kropparna ska enligt kvinnan förvaras i kylskåp som inte längre fungerar med tanke på att elektriciteten ska ha försvunnit helt.

Kräver en omedelbar evakuering

Nu vill soldaterna visa världen de verkliga bilderna inifrån stålverket och ber nu FN och Röda Korset om att få bli evakuerade.

”Vi kräver en omedelbar evakuering av sårade soldater till städer kontrollerade av Ukraina, där de kan få hjälp och adekvat vård”, skrev Azovregimentet i ett inlägg på Telegram.

Soldaterna har tidigare varit tydliga med att de inte kommer att ge upp.

– Vi kommer att slåss så länge vi lever för att mota de ryska ockupanterna, sade befälhavaren Sviatoslav Palamar, enligt Sky News, på söndagen.

Enligt meddelandet ska flera hundra skadade soldater befinna sig i stålverket. Det ska också finnas minst 100 civila kvar, enligt en medarbetare till stadens borgmästare.

Under helgen uppgav ukrainska myndigheter att alla kvinnor, barn och äldre hade evakuerats från Azovstal.

LÄS OCKSÅ: Inget firande på segerdagen i Borodjanka

LÄS OCKSÅ: Segerdagen firas i Ryssland – men kriget i Ukraina fortsätter