Soldater ger inte upp: "Kan bli vårt sista meddelande"

De ukrainska soldaterna på stålverket i Mariupol höll ut även på onsdagen. De vägrade ge upp och vädjade till omvärlden om hjälp. Men bara ett mirakel kan rädda dem.

ANNONS
|

De är omringade och håller sig gömda under resterna av Azovstålverket. Det står som sönderbombade och utbrända kulisser i ett mardrömslikt landskap. Mat, vatten, mediciner och ammunition är på upphällning. Ukrainska soldater berättade på tisdagskvällen att de gör sig beredda på en sista strid.

– Fienden är tio gånger fler, sade Serhij Volyjna, befälhavare för en grupp marinkårssoldater i ett videoklipp på sociala medier.

Han vädjade alla världsledare om hjälp och bad att få bli evakuerad till tredje land. Han konstaterade att de kanske bara har dagar eller timmar kvar.

– Det här kan bli vårt sista meddelande till omvärlden.

ANNONS

Fler än 1 000 civila uppgavs också befinna sig i kulvertsystemet, som skapades på sovjettiden för att stå emot ett kärnvapenanfall. Mariupols biträdande borgmästare Serhej Orlov förklarade för BBC:

– Det är mestadels boende från de närmaste förstörda byggnaderna och många arbetare från stålverket. De vet att stålverket har ett bra skyddsrum och att det finns en del lager med mat och vatten i bombskyddet. Därför har de bestämt sig för att bo i det här skyddsrummet med sina familjer.

Skadade ukrainska arméfordon vid det metallurgiska industrikomplexet i Mariupol. De ukrainska soldater som gömmer sig i kulvertarna vägrade på onsdagen att ge upp.
Skadade ukrainska arméfordon vid det metallurgiska industrikomplexet i Mariupol. De ukrainska soldater som gömmer sig i kulvertarna vägrade på onsdagen att ge upp. Bild: Alexei Alexandrov

Svårt erövra tunnelsystem

Trots att invasionsstyrkan är överlägsen kan det bli svårt att erövra stålverkets tunnelsystem. Det användes bland annat av stålverksarbetare när ryskstödda separatister försökte att ta kontroll över staden 2014, uppgav talespersonen Galina Yatsura vid företaget som drev verket innan kriget, Metinvest, för New York Times.

Ryssland utfärdade på onsdagen ett ultimatum. Den ukrainska styrkan i stålverket skulle kapitulera och lägga ner sina vapen senast vid lunchtid. Men inget hände.

Stålverket är av allt att döma den sista ukrainska fickan av väpnat motstånd i Mariupol, som i övrigt kontrolleras av angriparna. Omkring 100 000 civila finns ännu kvar i den till stora delar förstörda staden under mycket svåra förhållande. Det är ovisst hur många som kan evakueras via humanitära korridorer till säkrare platser i Ukraina.

ANNONS

Det underlättas inte av att den ryska offensiven pågår i östra Ukraina.

"Rysslands militära närvaro vid Ukrainas östra gräns fortsätter att byggas upp, medan striderna i Donbass intensifieras när ryska styrkor försöker bryta genom ukrainska försvaret", skrev Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste uppdatering på Twitter.

Även om striderna koncentreras till öster och söder finns en risk för precisionsanfall mot prioriterade mål i hela Ukraina, enligt departementet. Enligt president Volodymyr Zelenskyj har den ryska beskjutningen ökat betydligt i Charkivområdet och Dnipropetrovskregionen.

Civila passerar med sina tillhörigheter på en cykel förbi en stridsvagn som förstördes under kraftiga våldsamma i ett område som kontrolleras av ryskstödda separatister i Mariupol.
Civila passerar med sina tillhörigheter på en cykel förbi en stridsvagn som förstördes under kraftiga våldsamma i ett område som kontrolleras av ryskstödda separatister i Mariupol. Bild: Alexei Alexandrov

– De skickar nästan allt och alla som kan bekämpa oss, säger han.

Enligt den USA-baserade oberoende tankesmedjan ISW har Ryssland rör det sig om en förberedande beskjutning med artilleri och flyganfall i en bumerangformad frontlinje från Izium, väster om ockuperade staden Kreminna, till Mykolajiv.

Granater och haubitsar från USA

I tisdags fick Ukraina löften om nya vapen från fler länder för att kunna försvara sig. USA skickar bland annat 40 000 granater och 18 haubitsar. De granaterna beräknas de ukrainska styrkorna använda upp på ungefär en vecka, enligt NBC.

Norge meddelade under onsdagen att man skickar 100 luftvärnsrobotar av typen Mistral och Storbritannien förbereder sig för ytterligare vapenförsändelser. Enligt The Guardian planerar premiärminister Boris Johnson att förse de ukrainska styrkorna med sjömålsrobotar, liksom pansarfordonen Stormer och pansarfordon som ska utrustas med attackroboten Brimstone.

ANNONS

Fem miljoner invånare, främst kvinnor och barn, har lämnat Ukraina sedan krigsutbrottet. EU:s rådsordförande Charles Michel kom på onsdagen till Kiev som den senaste i raden av västledare.

"Historien kommer inte att glömma krigsbrotten som har begåtts i Ukraina", skrev Charles Michel på Twitter under sitt besök.

"Det kommer inte bli någon fred utan rättvisa", fortsatte han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS