Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Erna Solberg mötte pressen efter valsegern i natt.

Solberg oroas inte för regeringsförhandlingar

De borgerliga med Høyres Erna Solberg i spetsen planerar att styra Norge i fyra år till. Men samarbetet med de tre övriga partierna kan bli problematiskt.

Høyre och de övriga borgerliga partierna har fått förtroende för att leda Norge de kommande fyra åren, slog statsminister Erna Solberg fast vid en presskonferens dagen efter valsegern.

- Även om det är en liten tillbakagång från ett väldigt bra val förra gången, upplever vi en stor uppslutning för det vi står för, säger hon.

När nästan alla röster är räknade har de fyra partierna på regeringssidan sammanlagt 88 mandat av 169 i stortinget, även om alla fyra backar.

- Vi har kunnat driva valkampanj både på resultatet och på vad vi vill framöver, säger Solberg, som målar upp en mer krävande tid för Norge med en åldrande befolkning och utmaningar med bland annat uppfylla åtaganden i klimatavtalet.

"Gott om tid"

Men segern har något av en sur eftersmak. Solberg är beroende av fortsatt stöd från liberala Venstre och Kristelig Folkeparti för att få majoritet i stortinget. Problemet är att de två mittenpartierna inte vill fortsätta som hittills, att högerpopulistiska Fremskrittspartiet är med i regeringen.

Knut Arild Hareide, ledare för Kristelig Folkeparti, säger att han föredrar en mitten-högerregering, och Venstre-ledaren Trine Skei Grande säger att hon gärna ser en blågrön regering.

Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen meddelar att de fyra ska prata ihop sig och hitta bra lösningar.

- Vi har visat väljarna att vi kan styra bra, säger hon.

Solberg själv tonar ner problemen i de kommande regeringsförhandlingarna och säger att det viktigaste – att vinna valet – redan är avklarat.

- Jag vet att det kommer att ställas många frågor om när vi ska mötas och tidpunkter. Jag vill bara säga att vi har gott om tid att ha en process runt detta. Vi är säkra på att vi ska mötas, träffas och prata politik och hitta samarbetsformer mellan de här fyra partierna, säger hon.

Støre sitter kvar

Arbeiderpartiet är den stora förloraren i valet, med ett tapp på 3,4 procentenheter jämfört med förra valet. I dag möttes partistyrelsen för krismöte. Efteråt meddelar partiledare Jonas Gahr Støre att en nogrann utvärdering av valrörelsen ska göras och att han är "hundra procent motiverad" att fortsätta som partiledare.

- Jag är vald av landsmötet för att leda oss i både goda och dåliga tider, och jag uppfattar att jag har brett stöd i utvärderingen och att vi ska komma igen, säger han vid en pressträff i Oslo, enligt public service-kanalen NRK.

Biträdande partiledare Hadia Tajik säger att ett byte av partiledare inte diskuterats på mötet.

Valdeltagandet sjunker

Andelen kvinnor som har valts in till stortinget passerar för första gången 40 procent. 70 ledamöter kommer att vara kvinnor, rapporterar NTB.

Valdeltagandet hamnar på 77,6 procent, vilket är 0,6 procentenheter lägre än valet 2013, enligt NTB. Men det är samtidigt långt högre än de 75,5 procent som röstade 2001.

Förhandsröstandet ökade kraftigt. Drygt en miljon norrmän valde att rösta i förtid, vilket motsvarar 27,3 procent av de röstberättigade. I förra valet var antalet förhandsröstande 855 000.