Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norges statsminister Erna Solberg ber formellt om ursäkt för behandlingen av de tusentals så kallade tysktöserna. Arkivbild.

Solberg ber "tysktöserna" om ursäkt

Den norska statsministern Erna Solberg ber formellt om ursäkt för behandlingen av de tusentals så kallade tysktöserna.

Ursäkten kommer 70 år efter att FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs.

Den riktar sig till de mellan 3 000 och 5 000 norska kvinnor och flickor som efter freden 1945 frihetsberövades och internerades i månader. Detta för att de haft relationer med soldater ur den tyska ockupationsmakten under kriget. Kvinnor som gift sig med en tysk man efter den 9 april 1940 riskerade utvisning.

- För många var det en ungdomsförälskelse. För några en livslång kärlek till en som var fiendesoldat. Eller en harmlös flört som satte spår resten av livet, säger Erna Solberg i ett tal i samband med att en utredning om tysktöserna presenterades på onsdagen.

I sitt tal lyfter statsministern fram hur myndigheternas hårda behandling inte bara blev ett tungt ok för individen, utan också för familjer som slets isär.

- I generationer. Barnen har fått bära den dom som föll över modern. Skam, rykten och utanförskap har varit en del av det pris som betalats.

Erna Solberg – som kallar hanteringen grundlagsvidrig – påpekar att det tagit lång tid för den norska staten att formulera en officiell ursäkt. Hon tackar alla forskare, journalister, författare och politiker som grävt i frågan. Men mest tacksam är hon mot kvinnorna själva och deras barn.

- Tusen tack för att ni har visat att inte heller Norge gjort det en rättsstat bör göra.