Norges statsminister Erna Solberg åläggs nu att betala 20 000 kronor i böter efter att ha brutit mot Norges nationella restriktioner för att motverka smittspridning av coronaviruset.
Norges statsminister Erna Solberg åläggs nu att betala 20 000 kronor i böter efter att ha brutit mot Norges nationella restriktioner för att motverka smittspridning av coronaviruset. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Solberg bötfälls – bröt mot restriktioner

Norges statsminister Erna Solberg ska betala 20 000 norska kronor i böter efter att ha brutit mot coronarestriktionerna som hennes egen regering fattat beslut om. Bakgrunden är att Solberg vid två tillfällen samlade fler än tio personer vid när hon firade sin 60-årsdag i fjällen.
– Lagen är lika för alla, men alla är inte lika, säger polischefen Ole B. Ole B. Sæverud.

ANNONS
|

Beslutet meddelades av norsk polisen under en presskonferens under fredagen. Vid presskonferensen tryckte polisen på vilken position Solberg har.

Däremot slipper hennes man böter, trots att även har varit delaktig kring att samla för många personer när hustruns födelsedag skulle firas genom middag på restaurang två kvällar i följd.

– Lagen är lika för alla, men alla är inte lika. Solberg är en av landets främsta förtroendevalda, och och har vid ett flertal tillfällen framfört regeringens beslut om åtgärder för att motverka pandemin. Det anses därför lämpligt att reagera med straff, säger polischefen.

Solberg har själv beklagat att hon brutit mot restriktionerna.

ANNONS

– Jag borde ha vetat bättre har hon tidigare sagt, enligt NRK.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS