Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskt snus för miljoner smugglas över gränsen till Finland, där antalet snusare ökar stadigt. Arkivbild.

Snus för miljoner smugglas till Finland

Varje år smugglas svenskt snus för miljoner över gränsen till Finland. Trots att försäljningen är olaglig i Finland, sprider sig snusandet, främst bland de unga.

Sverige har monopol på snus inom EU. Inom landets gränser säljs det fritt, men får inte föras ut för annat än eget bruk. Den enskilde finländaren får ta med sig ett kilo snus för lagligt bruk över gränsen. Men varje år beslagtar den finska tullen tiotusentals kilo. Redan i år har mer än ett ton snus fastnat i tullen, rapporterar Svenska Yle. Största delen av beslagen görs i Torneå.

Ligor styr

Enligt tullen är det ligor som styr smugglingen. De åker över gränsen till Haparanda och fyller bilarna. Enligt tullens uppskattning omsätter snussmugglingen upp emot 50 miljoner euro om året.

- En del kör rakt upp till bakdörren, till lastkajen. De här affärerna är överenskomna på förhand och sköts med kontanta pengar. Jag har talat med sådana som hämtar ofta, säger Saija Himanka på Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete till Yle.

Den svenska tullen kan inte göra något.

- Vi får inte aktivt leta efter snus eftersom det inte är ett olagligt ämne. Ifall vi gör en slumpmässig gränskontroll och hittar snus kan vi beslagta det, men endast om det inte är avsett för eget bruk, säger Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket.

Sprider sig

Trots att det är olagligt att sälja snus sprider sig snusandet, främst bland de unga. Enligt skolhälsoenkäten 2017 snusar 8 procent av högstadie- och gymnasiepojkarna. På yrkesskolorna ligger siffran på 17 procent. Bland gymnasieelever är snusande redan vanligare än tobaksrökning.

Vid sidan av de organiserade ligorna finns ett växande antal privatpersoner som säljer snus, bland annat genom sociala medier. Yle har pratat med "Mattias" en man i 20-årsåldern, som säljer snus för cirka 200 euro i månaden, motsvarande drygt 2 000 kronor.

- Allt snus du orkar hämta går åt. Hur stora mängder som helst, säger Mattias.