Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nu kan samkönade par registrera sig för att gifta sig i Nordirland, vilket betyder att de första bröllopen kommer att äga rum i februari. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Snart kan gaypar gifta sig i Nordirland

Lagom till alla hjärtans dag kan de första samkönade paren gifta sig i Nordirland. Från och med nu kan gaypar registrera sig för äktenskap, vilket betyder att de första bröllopen kommer att äga rum i februari.

Frågan om samkönade äktenskap har legat under det nordirländska parlamentet. Men när det regionala regeringssamarbetet bröt samman kunde parlamentet i London gå in och godkänna en lagändring. Samkönade äktenskap har varit tillåtna i Storbritannien sedan 2014 – och i oktober förra året avkriminaliserades de i Nordirland. Men det är alltså först nu samkönade par har möjlighet att registrera sig för äktenskap.

– Alla som värdesätter jämlikhet, kärlek och respekt kan fira i dag, säger Conor McGinn, parlamentsledamot för Labour, till BBC.

– Det är en bra dag för Nordirland, en viktig dag för medborgerliga rättigheter på öarna och en laddad dag för samkönade par som nu kan registrera sig för giftermål.