Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak på väg mot en presskonferens i Kuala Lumpur i torsdags.

Snaran dras åt kring Malaysias ex-ledare

Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak anklagas för att ha försökt stoppa utredningen kring att den statliga investeringsfonden 1MDB plundrats på stora summor.

Uppgifterna kommer från den tidigare utredningschefen vid Malaysias antikorruptionskommission, Abdul Razak Idris, som nu anmält dem till sin förra uppdragsgivare. Av en kopia av dokumenten, som AFP fått tillgång till, framgår att Najib Razak pekas ut för att på egen hand, eller med hjälp av ombud, ha försökt hindra utredarnas arbete.

Abdul Razak Idris säger att flera personer uttryckt oro för hans beslut att offentliggöra anklagelserna.

- Jag är redan 69 år gammal. Om jag dör, så dör jag för landet, säger han i en intervju med tidningen The Star.

Korruptionsskandalen kring 1MDB plågade Najib Razak under hans sista år vid makten och har beskrivits som en anledning till att han oväntat förlorade valet i förra veckan mot oppositionsledaren Mahathir Mohamad.

I helgen belades Najib Razak och hans fru Rosmah Mansor med reseförbud efter spekulationer om att de var på väg att fly landet.

92-årige Mahathir Mohamad påbörjade officiellt sitt nya värv under måndagen. Han meddelar bland annat att han kommer att utse en ny chef för landets antikorruptionsmyndighet och att alla misstänkta brott som den föregående regeringen begått kommer att utredas.