Snaran dras åt kring Brasiliens president

Snaran dras åt kring Brasiliens president Michel Temer, nu själv djupt indragen i den gigantiska korruptionsskandal som skakar landet. Allt fler bedömer att han kommer att förlora makten före presidentvalet nästa år.

ANNONS
|

Efter omfattande protester med tiotusentals demonstranter, våldsamma upplopp och militär på gatorna i huvudstaden Brasília har trycket mot Michel Temers konservativa regering nått kokpunkten.

Korruptionsskandalerna avlöser varandra i Brasilien och har nått ända upp till maktens högsta topp. Presidenten själv anklagas för att ha försökt tysta vittnen och försvåra utredningar. Många anser nu att Temer inte kommer att kunna sitta kvar på presidentposten till presidentvalet i oktober 2018. Kolumnisten Maria Cristina Fernandes på Valor Econômico, en av Brasiliens största finanstidningar, beskriver honom som politiskt slut och att Temer nu "drar sin sista suck". Temer fortsätter dock att göra sitt bästa för att ge intryck av att ha situationen under kontroll.

ANNONS

- Brasilien har inte stannat. Och Brasilien kommer heller inte att stanna, säger presidenten i ett videofilmat uttalande som cirkulerar i sociala medier.

Kämpar mot klockan

Presidenten understryker också att det krävs samarbete för att bemästra krisen. Men Michel Temers politiska motståndare mobiliserar ytterligare och kräver högljutt hans avgång. Temer hävdar envist sin oskuld. Hittills har presidenten dock endast gett luddiga och otillfredsställande förklaringar till de bandade samtal med honom själv som har uppdagats och som nu används som bevis emot honom. Nyligen kom uppgifter om att Temer – som kämpar mot klockan – gör allt för att försena den juridiska processen, enligt den brasilianske statsvetaren Glauco Peres da Silva, som TT har varit i kontakt med.

Efter upploppen i onsdags, som är de våldsammaste på länge, kommenderades soldater ut i Brasília för att skydda presidentpalatset Planalto och regeringsbyggnader. Ett känsligt tilltag i ett land där militärdiktaturen ännu lever i färskt minne, även om styrkorna så småningom drogs undan från gatorna.

House of cards i lä

Medan Michel Temer med näbbar och klor kämpar för sin överlevnad skämtas det friskt mitt i allt elände, om de korrupta brasilianska politikerna som bland annat jämförs med de hänsynslösa gestalterna i Netflix-serien "House of cards". Och faktiskt: På "House of cards" Twitterkonto publicerades nyligen följande inlägg, på portugisiska: "Tá difícil competir."

ANNONS

Det är svårt att konkurrera.

TT

Bakgrund: Skandalerna i Brasilien

Flera stora byggföretag misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till oljebolaget Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt. Petrobras ägs till största del av den brasilianska staten.

Pengarna gick till att finansiera valkampanjer och muta politiker.

Ett stort antal personer är under utredning, bland annat den tidigare presidenten Dilma Rousseff, liksom hennes föregångare, den populäre Luiz Inácio Lula da Silva. Dilma Rousseff tvingades bort efter att ha ställts inför riksrätt, anklagad för att ha dolt budgetunderskott med hjälp av lån från statliga banker inför valet 2014. I Dilma Rousseffs ställe trädde Michel Temer in som president.

I centrum för härvan står byggbolaget Odebrecht, en gång Latinamerikas mest framgångsrika byggföretag. Under nio år ska företaget ha betalat omkring 3,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 32 miljarder kronor, i mutor. Odebrecht har inte kommenterat siffrorna, som läckts från utredningen till brasilianska medier.

Till råga på allt har också en omfattande köttskandal briserat i Brasilien, där myndighetsmän misstänks ha mutats för att släppa igenom skämt och smittat kött.

ANNONS