Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stängningen är omtvistad, men innebär att stränderna åtminstone tillfälligt blir lika paradisiskt fridfulla som före turistboomen.

Smutsigt strandparadis stängt i ett halvår

Stängt för städning. Det beskedet får nu alla hugade solbadare som lockats av Boracays rykte som en av Asiens härligaste paradisöar.

600 filippinska poliser övervakade stängningen när den trädde i kraft på torsdagen. I upp till ett halvår framåt släpps bara boende ombord på färjorna från den större grannön Panay, där närmaste flygplats ligger.

– Vi stänger inga etablissemang, men turister får inte åka dit. Vi genomför presidentens instruktioner, säger regionens polischef Cesar Binag.

Filippinernas president Rodrigo Duterte har anklagat lokala makthavare för att ha låtit turismen löpa amok, och kallat Boracay en "smutspöl".

Och alla är eniga om att ön – liksom motsvarande strandparadis i länder som Indonesien och Thailand – bågnar under besökstrycket. Bara sedan 2006 har antalet årliga turister fördubblats till nu två miljoner årligen.

Däremot tycker många att stängningen genomförs på ett brutalt sätt och utan att ta hänsyn till de tiotusentals arbetstillfällen inom turismen på ön som påverkas.

Det är också oklart hur städningen ska följas upp av annorlunda, hårdare regelverk. Liknande justeringar av exempelvis byggnormer, för att hejda hård exploatering av mark för massmarknadsturism, har på senare år genomförts i bland annat Spanien.