Förutom dödsfallen ökar även risken att drabbas av kroniska sjukdomar senare i livet på grund av de luftföroreningar barn utsätts för, visar rapporten, som också slår fast att ytterligare många tusen barn drabbas av fysiska och psykiska hälsoproblem till följd av föroreningarna.
Över 30 europeiska länder, inklusive de 27 EU-länderna, ingår i rapporten. Dock saknas de stora industriländerna Ryssland, Ukraina och Storbritannien – vilket tyder på att den totala dödssiffran för kontinenten kan vara högre.
"Man kan inte betrakta barn som små vuxna vad gäller luftföroreningar, då de får i sig mer föroreningar. Det börjar redan i fosterstadiet och fortsätter sedan från förskoleåldern och framåt. Vi sviker våra barn i frågan om luftföroreningarna", säger Gerardo Sanchez Martinez, expert på miljö och hälsa vid EEA, skriver The Guardian.
Studien är den första där EU:s miljöbyrå specifikt fokuserat på barn.
EEA konstaterar att 97 procent av alla som lever i världens städer under 2021 utsattes för luft som inte motsvarar WHO:s rekommendationer.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.