SMS-varning i Aleppo: "Evakuera inom 24 timmar"

Invånarna i östra Aleppo fick under söndagen en oroande varning via SMS. I meddelandet uppmanades sjuka och skadade att fly inom ett dygn, därefter skulle området utsättas för ett luftangrepp. Avsändaren uppges vara den syriska regimen.

ANNONS
|

Tidigt under söndagen ska invånare i östra delarna av den krigshärjade syriska staden Aleppo ha fått en varning via SMS. Meddelandet innehöll en uppmaning om att sjuka och skadade skulle evakueras från området inom 24 timmar, rapporterar CNN. En "strategiskt planerad attack med högprecisionsvapen" skulle ske inom det närmaste dygnet, enligt SMS-meddelandet. Varningen följdes också av ett ultimatum riktat till rebellstyrkorna i Aleppo, att lägga ned sina vapen eller bli dödade.

Stridsplan siktade ovanför staden

Det var troligtvis den syriska regimen som skickade SMS-meddelandet, eftersom de anses vara den enda aktören som är kapabla att göra ett sådant massutskick till hela befolkningen. På måndag eftermiddag har det fortfarande inte kommit några rapporter om bombningar i Aleppo. Men enligt CNN har vittnen under dagen siktatstridsflygplan ovanför staden. Rysslands flygvapenhar sedan ett år tillbaka stöttat den syriska regimen med luftangrepp mot rebellkontrollerade positioner. SMS-varningen ses som ett svar på den senaste månadens rebelloffensiv i östra Aleppo.

ANNONS

Går svältkatastrof till mötes

Syriens presidentBashar al-Assad har insisterat på att han inte har något annat alternativ än att "städa upp" i Aleppo och fortsätta med offensiven mot rebellerna.

– Man måste fortsätta städa upp i området och pressa tillbaka terroristerna till Turkiet, dit de kom ifrån. Eller döda dem, har presidentBashar al-Assad sagt, rapporterar CNN.

Förra veckan gick FN ut med en varning om att invånarna iöstra Aleppo levde på svältgränsen och går en dödlig vinter till möttes. Omkring 1,5 miljoner människor bor i de regimkontrollerade delarna av staden, medan 250 000-275 000 lever i de rebellkontrollerade östra delarna.

ANNONS