Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/11

Slutstriden – IS slåss för sin överlevnad

Det faller både regn och artilleri över Mosul. Exklusiva bilder inifrån staden visar hur bilar exploderar och hur irakiska styrkor kämpar för att befria staden från terrororganisationen IS.

Skotten ekar genom de sönderbombade gatorna i stadsdelen Tayaran i västra Mosul. Civila springer för sina liv. En man bär sitt barn i famnen och ser tillbaka på sin omgivning med oro. Han har gömt sig i sitt hem eftersom intensiva strider rasat utanför.

LÄS OCKSÅ: USA:s militär förstärker inför svår offensiv

Plötsligt hörs en stor smäll i närheten; irakiska soldater och civila flyr genom stadens krigshärjade gator. Samtidigt stiger en massiv plym av svart rök. Dessa scener har filmats av frilansfotografen Ricardo Garcia Vilanova, drygt två veckor efter att offensiven inleddes för att driva ut IS ur västra Mosul.

Över 50 000 personer har flytt sedan slaget om Mosul flyttade till de västra delarna av staden. Dessa kontrolleras av Islamiska staten (IS) sedan 2014. Den senaste offensiven inleddes den 19 februari och de militanta jihadisterna har förlorat kontrollen över flera stadsdelar och viktiga byggnader i området.

LÄS OCKSÅ: Svensk journalist beskjuten i Irak

Västra Mosul har länge varit avskuret och det råder brist på det : mat, vatten, elektricitet och bränsle. Butiker håller stängt och det finns inte tillräckligt med vatten. Nu förvärras situationen av de allt mer intensiva striderna som syftar till att köra ut IS från västra Mosul, samtidigt som omkring 700 000 civila tros sitta fast där.

LÄS OCKSÅ: "IS-ledare har flytt Mosul"

 

"Allt farligare"

– Situationen blir allt farligare i västra Mosul. Bristen på mat har varit det största problemet, följt av ökad beskjutning och granatattacker. Vi räknar med att många fler kommer att fly de kommande dagarna, säger Caroline Gluck, informationsansvarig för UNHCR i Irak, till TT.

35-åriga Kifah har lämnat sitt hem tillsammans med sin fru och sina barn.

– Det föll så mycket granater över oss. Vi hade inget ris, inget bröd, ingen mjölk. Det fanns ingenting att ge till barnen, säger han till UNHCR.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.