Den högerextreme presidentkandidaten Jair Bolsonaro under ett valmöte. Arkivbild.
Den högerextreme presidentkandidaten Jair Bolsonaro under ett valmöte. Arkivbild.

Slutspurt i valrörelsen i splittrat Brasilien

Den polariserande valrörelsen i Brasilien är inne på sin sista dag. Mycket talar för att den högerextreme kandidaten Jair Bolsonaro får flest röster – men om det blir en andra runda är utgången mer osäker.

ANNONS
|

Den auktoritäre Bolsonaro vill bland annat privatisera flera statliga bolag, införa hårdare straff och lätta på landets vapenlagar. Han kampanjade i fredags via Facebook från sitt hem, där han återhämtar sig efter att ha blivit svårt knivhuggen i september.

De flesta opinionsmätningar tyder på att Bolsonaro inte får mer än 50 procent i första valrundan, vilket skulle innebära en andra valomgång.

Den 55-årige exmilitären spås få någonstans kring 30 procent av rösterna. Hans främste utmanare, Arbetarpartiets representant Fernando Haddad, ligger med sina 20 procent en bra bit efter. Men enligt vissa mätningar skulle Haddad ha en god chans att ta hem valet om det blir en andra runda.

ANNONS

Haddads väljarstöd bygger mycket på hans populära mentor, Luiz Inacio "Lula" da Silva, den tidigare presidenten som förbjöds att ställa upp i valet efter att ha dömts till fängelse för korruption.

TT-Reuters

Fakta: Valet i Brasilien

Det brasilianska folket väljer på söndag president och nationalkongress, landets parlament. Man röstar också i olika val på delstatsnivå. Brasilien har 26 delstater som har relativt stort självstyre.

Presidenten väljs på fyra år. För att vinna i första omgången måste en kandidat få minst hälften av rösterna, annars hålls en andra valomgång mellan de två främsta kandidaterna den sista söndagen i oktober.

Förra presidentvalet 2014 gick vidare till en andra omgång, där Arbetarpartiets kandidat Dilma Rousseff fick strax över 50 procent av rösterna och omvaldes därmed till en andra presidentperiod.

I Brasilien gäller röstningsplikt för alla läskunniga mellan 18 och 69 år.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS